Решението на Орешарски върна ключа към "Южен поток" в Брюксел

И Сърбия се кани да отложи строителството, ЕК засега не планира консултации с "Газпром"

Решението на Орешарски върна ключа към "Южен поток" в Брюксел

След решението на премиера Пламен Орешарски да спре работата по "Южен поток", съдбата на проекта зависи от преговори между Европейската комисия и Русия, каквато бе първоначалният замисъл на Брюксел с искането от декември м.г. за замразяване на дейностите и предоговаряне на двустранните споразумения. Всички европейски страни, през които е планирано да минава газопровода, дадоха мандат на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотитгер да води разговори с Русия, но твърдото решение на българските власти да продължат дейностите по проекта, въпреки съпротивата на ЕК заради несъответствие с европейските правила, на практика саботира плановете на Брюксел.

В неделя, когато Орешарски съобщи, че българските власти замразяват работата по "Южен поток" до изчистване на проблемите с Еврокомисията, Брюксел отново получи контрол върху ситуацията – още по-необходим на фона на усилията на ЕС да притисне Русия за урегулиране на кризата в Украйна.

В първата си реакция от Москва заявиха, че се нуждаят от уточнения от София. По-късно в понеделник адресат на пруското недоволство вече бе директно ЕС. Руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов коментира, че блокирането на "Южен поток" може да се разглежда като "пълзящ преход към икономически санкции спрямо Русия", предаде ИТАР-ТАСС.

Сърбия първо каза, че отлага работата, после се поправи

Довчерашната увереност на Русия, че ЕК не може да спре "Южен поток" и проектът ще се реализира по график с начало на строителството в България, бе подкопана и от изявлението в понеделник на сръбския вицепремиер Зорана Михайлович, която заяви, че Сърбия – следващата страна по трасето след България, "ще трябва да отложи началото на проекта".

"България е център на проекта и затова ще трябва да изчакаме до края на преговорите ѝ с ЕС и Русия. Или ако не се стигне до друга алтернатива – Русия да промени трасето на тръбата. И в двата случая това ще значи забавяне на работата от наша страна”, каза Михайлович, подкрепена от енергийния си министър Александър Антич, който допълни, че Сърбия ще продължи да следи развитието на ситуацията около проекта.

Часове по-късно премиерът Александър Вучич зачеркна казаното досега, като обяви, че сръбското правителство още не е взело решение за "Южен поток” и всичко върви по план.
"Такова решение се взима от правителството, а то още не е заседавало. За нас всичко върви така, както е било планирано. Ако правителството предприеме някакви промени, ще бъдете уведомени за това”, каза той.

ЕК приветства решението на България


Междувременно ЕК приветства решението на България да спре работата по "Южен поток", докато не бъде дадена "зелена светлина" от ЕК. "Това е важна стъпка в отговор на безпокойството на Еврокомисията, оповестено миналата седмица", каза говорителят на ЕК в понеделник говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер.

Тя уточни, че не се очаква ситуацията около реализацията на "Южен поток" да бъде обсъждана на срещата в понеделник между еврокомисаря Йотингер и енергийните министри на Русия и Украйна за уреждането на газовите отношения между двете страни.

В наскоро приетата Европейска стратегия за енергийна сигурност, Европейската комисия призовава за обсъждане на проекта "Южен поток" на предстоящия Европейски съвет, за да се постигне общ подход на ЕС по този въпрос, припомни Бергер. Тя отказа да коментира изявление на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, според което България не се отказва от изграждането на "Южен поток" и въпросът не е дали, а кога ще се строи, тъй като той счита, че преминаването на руската газова тръба през нашата страна към Европа е необратимо.

"Газпром" ще преценява позициите си в хода на консултации с Брюксел


От "Газпром” категорично отказват да коментират обявеното от премиера Пламен Орешарски решение за спиране на проекта Южен поток” след срещата му с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи преди ден.


"Не коментираме информацията за България”, лаконично заяви официалният представител на компанията Сергей Куприянов.


От думите му стана ясно, че позицията на "Газпром” оттук нататък ще бъде преценявана спрямо хода на консултациите с Брюксел. Куприянов обаче предпочете да не конкретизира дали от компанията ще повдигнат въпроса по време на поредната среща за газовия спор между Русия, Украйна и ЕС.


По-рано постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира пред ИТАР-ТАСС, че ЕК няма основания да изисква спирането на подготовката за строителството на "Южен поток”.


"За да има основания, трябва да се докаже наличието на нарушения. Никой не е отменял презумпцията за невинност на участниците в търга в България. Не съм запознат с всички детайли около търга и това какво е предложил руско-българският консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било изрядно. Това е доста сериозен проект”, подчерта руският представител.

"Южен поток" безусловно има непосредствено отношение към Украйна, тъй като след неговото построяване страната ще се лиши от монополния си транзитен статут", ивтъкна още Чижов.


От своя страна, ръководителят на комисията по енергетика в руската Държавна дума Иван Грачов смята, че прекратяването на работата по проекта "Южен поток” в България не е крайно решение.


"Мисля, че това не е краят, понеже обективно Европа е заинтересована от "Южен поток”, следователно трябва да се опитаме все пак да работим по различни направления, нали вече сме се заели и сме вложили пари в този проект”, заяви той.


"Може да се опитаме да се споразумеем с Румъния или България на ниво парламент. Или например да се опитаме да се споразумеем с Европа по въпроса за украинската тръба. Това може да отслаби натиска върху "Южен поток”, понеже те ще разберат, че ние не възнамеряваме да лишим украинските тръби от газ. Много решения на европейските страни са излишно политизирани, поради това можем да се обърнем към европейския бизнес”, добави Грачов.


Според него в дадения случай България се е поддала на натиск – "видимо съвместните действия на ЕК и американците са я заставили да се замисли какво да прави в това направление.

Ще се откаже ли Русия от "Южен поток"


Руският енергиен експерт Михаил Крутихин посочи пред БНР, че след като от няколко години България саботира спазването на европейското законодателство и разпоредбите на Третия енергиен пакет за достъп на трети лица до капацитета на газопроводите на територията на ЕС, сега под пряката заплаха за санкции е спряла реализацията на "Южен поток".


"Това е голяма заплаха за проекта, защото без българския участък не е ясно как ще се реализира той. Според него обаче "Газпром" не би могъл да приведе проекта в съответствие с европейските изисквания, тъй като огромните инвестиции в този проект няма как да се оправдаят. "Руският газов гигант е наясно, че е възможно, след като инвестира 70 милиарда долара, в резултат да получи не свой газопровод, а част от бъдещата система "Набуко", коментира Крутихин.


Според него, от самото начало този проект е бил абсолютно излишен за Русия, тъй като мощността на съществуващите газопроводи е два пъти по-голяма, отколкото са нуждите на "Газпром". "Да се замисля толкова скъпо струващ проект, когато Москва възнамерява да насочи своя газ към Азия вместо към Европа, това е съвсем нереално. Освен това "Газпром" в момента не разполага с толкова средства, за да осъществява проекти в тези две направления, допълни той.


"Мисля, че на "Газпром" ще му бъде изгодно да се откаже от "Южен поток", както вече се отказа от проекта "Щокман" в Баренцово море, който също беше много амбициозен план. Но трябва да се има предвид, че "Газпром" вече е инвестирал милиарди долари в изграждането на руския участък от "Южен поток", където продължава полагането на тръбите и строителството на компресорните станции, които не са нужни на никого в Русия", смята още Крутихин.


За "Газпром" това е заплаха да се замрази проекта за доставка на газ в Европа без преминаване през Украйна, смята и руското издание "Комерсант". Това е и заплаха да се запази зависимостта на основния експортен маршрут от отношенията между Москва и Киев. САЩ обаче са заинтересовани от усложняване на съдбата на "Южен поток" не само по политически причини, подчертава "Комерсант". Вестникът отбелязва, че по негови данни Украйна обсъжда предаването на газопроводите си под контрола на американски и европейски компании, а "Южен поток" ще сведе стойността на активите до нула.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?