Премиерът на Малта обяви, че ще се оттегли през януари след 7 г. на власт

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат по време на снощното си тв обръщение

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат съобщи в телевизионно обръщение в неделя вечер, че смята да се оттегли през януари, изправен пред натиск от гражданите на островната държава, след като високопоставен служител от най-близкото му обкръжение бе обвинен за причастност към атентата, при който преди 2 г. загина малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция Каруана, предаде Ройтерс.

Мускат потвърди, че е информирал президента на страната, че ще се оттегли като лидер на управляващата Лейбъристка партия на 12 януари, след което тя ще започне процедура по избор на нов лидер, който ще стане и премиер на Малта.

Партията има солидно мнозинство в парламента, което според АП е индикация, че новият ѝ лидер може да стане премиер, без да са необходими парламентарни избори.

По-рано в неделя парламентарната група на неговата партия изрази "единодушна подкрепа" на Мускат и на "решенията, които той ще вземе".

Срещата бе свикана спешно, след като вчера на малтийския бизнесмен Йорген Фенек бяха повдигнати обвинения в съучастничество в убийството на Дафне Каруана Галиция на 16 октомври 2017 г.

Хиляди хора преминаха на шествие по улиците на столицата Валета снощи, за да поискат оставката на Мускат, съобщи ДПА.

"Малта се дави в кал", каза на протеста популярният журналист Рание Фсадни. Той добави, че Мускат е загубил напълно своя авторитет.

"Вие и вашата корумпирана клика убихте Дафне, защото тя беше права. Колко още ще продължите да си криете ръцете, когато всички знаят, че те са изцапани с кръв?", попита 16-годишната ученичка Ив Бор Борнело.

Близки до Мускат, по-конкретно вече бившият началник на канцеларията му Кийт Шембри, са заподозрени за убийството на разследващата журналистка. Премиерът бе обвинен, че се е намесил в разследването, за да защити Шембри, който е неговата "дясна ръка" и близък приятел.

Според малтийски медии Мускат, който е на власт от 2013 г., ще остане на поста си до избирането на новия партиен лидер, което се очаква да стане "в дните след 12 януари". Това потвърди и самият Мускат в изявлението си снощи.

Делегация на Европейския парламент ще пристигне довечера в Малта, където ще остане до сряда във връзка с въпросите около независимостта на съдебната система и тежките обвинения за корупция на най-високо равнище.

Също днес малтийски съд ще се произнесе по искането на Фенек да бъде отзован главния следовател по разследването на убийството на Дафне Каруана Галиция, Кийт Арно, който е заподозрян в близки връзки с Мускат и Шембри.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?