Разследването на убийството на Дафне Галиция стигна до политическите върхове в Малта

Правителството отказа да даде имунитет срещу информация на арестуван за връзка с убийството бизнесмен

Разследването на убийството на Дафне Галиция стигна до политическите върхове в Малта

Членовете на правителството на Малта бяха извикани на спешно заседание в офиса на премиера Джоузеф Мускат тази нощ в момент, в който разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция достигна висшите ешалони на малтийската политика, предаде ДПА.

"Ситуацията е много сериозна", заяви заместник-премиерът Крис Ферне на път за заседанието, без да навлиза в повече подробности.

Разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, разкрила в блога си данни за корупцията в правителството, беше убита при бомбен атентат през октомври 2017 г. Тази седмица двама министри и началникът на канцеларията на премиера подадоха оставка, след като имената им бяха свързани с разследването. Двамата министри не са обвинени. А Кийт Скембри, бившата дясна ръка на премиера Мускат и началник на канцеларията му, беше освободен вчера от ареста, без да бъде обвинен.

Разследването на убийството на журналистката постигна напредък миналата седмица с ареста на влиятелния бизнесмен Йорген Фенек. Според местни медии таксиметров шофьор е разказал на полицията, че е действал като посредник между Фенек и предполагаемите убийци на журналистката. Таксиджията е казал, че е получил 150 000 евро от Фенек, за да плати на тримата мъже, които са били обвинени в извършването на атентата и очакват процес.

Според малтийски медии Фенек е заявил, че разполага с доказателства, които замесвали Скебри, но искал имунитет, преди да разкрие всичко. Той подал молба до президента на Малта Джордж Вела за помилване, допълва Ройтерс. В писмото с искането за помилване адвокатите на Фенек казват, че клиентът им може да предостави информация, сързана със Скембри, с бившия министър на туризма Конрад Мици и министъра на икономиката Крис Кардона, както и с други хора близки до премиера.

На среднощното си заседание обаче правителството реши, че Йорген Фенек, няма да получи имунитет в замяна на информации по случая. Решението беше взето по препоръка на министъра на правосъдието и на полицията, заяви премиерът Джоузеф Мускат пред журналисти след края на спешно правителствено заседание по въпроса, продължило над шест часа тази нощ.

Адвокатите на Фенек казват, че президентското помилване се дава по препоръка на правителството и че правителството делегира правата в тази насока на премиера. Но тъй като в случая става дума за замесени хора близки до премиера то не трябва нито премиерът, нито членове на кабинета му да дават подобна препоръка.

Адвокатите на Фенек настояват и за отстраняването на главния следовател по случая с журналистката Кийт Арно, твърдейки, че той е близък до Скембри.

Убийството на Дафне Каруана Галиция, сравнявана "сама по себе си с Уикилийкс", породи вълна от възмущение в Малта. Журналистката разследваше по малтийската част от Панамските досиета. Тя беше открила документи, потвърждаващи, че панамски фирми, принадлежащи на тогавашния министър на енергетиката Конрад Мици и на премиера Мускат са получавали по няколко хиляди евро на ден от фирма в Дубай, наречена 17 Блек за неуточнени услуги.

Благодарение на серия от арести неотдавна прокуратурата откри, че фирмата е на Йорген Фенек, малтийски хотелиерен, автомобилен и енергиен магнат. Той беше заловен миналата сряда при опит да напусне страната с яхтата си.

Разкритията доведоха до оставки в правителството. Началникът на канцеларията на Мускат - Кийт Скембри и Конрад Мици, който в новото правителство беше министър на туризма, подадоха оставки. Временно преустанови задълженията си и министърът на икономиката Крис Кардона.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа