Премиерът назначи прокурора по "Тановгейт" за шеф на комисията за конфискация

Пламен Георгиев

Премиерът Бойко Борисов назначи в сряда бившия прокурор и досегашен заместник-правосъден министър Пламен Георгиев за шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество или т. нар. комисия за конфискация. Той ще заеме новата длъжност в деня, в който Народното събрание и президентът назначат останалите четирима членове на институцията. Мандатът му ще е петгодишен от датата на встъпване в длъжност.

Пламен Георгиев бе прокурор в Софийската градска прокуратура, известен главно с работата си по делата за злоупотреби в Държавен фонд "Земеделие" и в общинското дружество "Софийски имоти".

Шеметното му израстване обаче започна, след като той приключи работата си по делото "Тановгейт". Пламен Георгиев отказа да образува разследване по скандала с телефонните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и тогавашния заместник на Танов Антоний Странджев.

От разговорите ставаше ясно, че министър-председателят е нареждал на шефа на Агенция "Митници" да оттегли проверката в пивоварната на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент да не го закача". По-късно Борисов сам призна за проведения разговор и поетия ангажимент, но прокуратурата не успя да докаже, че от този разговор са произлезли вреди за държавата.

Преди да влезе в правителството, Пламен Георгиев бе избран от Висшия съдебен съвет за зам.-шеф на специализираната прокуратура, но така и не пое тази позиция, защото стана заместник-министър с ресор "затвори" и "съдебна охрана".

"При избора на Пламен Георгиев за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество са отчетени неговата висока професионална квалификация, опитът му в системата на наказателното правораздаване, административният му опит в Министерството на правосъдието и доброто име, с което се ползва в юридическите среди", са официалните мотиви на Бойко Борисов за назначаването на Георгиев.

В условията на новия закон за конфискацията комисията, която ще го прилага, става по-важна от всякога. В средата на миналата година под натиска на ЕС и САЩ управляващите приеха новия закон, който въвежда не само конфискация при повдигнато обвинение за извършено престъпление, но и отнемане на имущество при административно нарушения, което би могло да донесе облага от над 150 000 лева.

Конституционният съд веднъж вече отмени сроковете за действие на закона, които предвиждаха, че комисията може да рови за нарушения с давност 15 години. В момент нормативният акт отново е обект на атака от страна на опозицията пред КС, а докладчик по делото е бившият главен прокурор Борис Велчев.

Както Mediapool вече писа, очакванията са ГЕРБ да използва останалите позиции в комисията за конфискация като разменна момента за набавяне на нужните гласове за избор на нов шеф на съдебния инспекторат.

Сметките на ГЕРБ показват, че дори с подкрепата на лоялните им независими депутати не могат да формират мнозинство от две трети в парламента за назначаване на заместник на Ана Караиванов. Засега БСП и ДПС отричат официално да са търсени от управляващите и да са гарантирали подкрепа за кандидат за главен инспектор срещу назначаването на техни хора в комисията за конфискацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България