Премиерът: Не ми се говори за Лозан Панов и "кърлежи", искам народът да вижда какво правим за съда

Съдиите в Софийския районен съд вече имат и подземен паркинг, за да не им се влияе, обяви Борисов

"Аз говоря за бърз справедлив съдебен процес, максимално добри условия за работа на съдии и прокурори, вие ме връщате да говоря за Лозан Панов". Така в петък, докато инспектираше ремонта на новата сграда на Софийския районен съд, премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос дали мисли, че Лозан Панов е "налазен от кърлежи". Като под "кърлежи" питащите имаха предвид двете извънпарламентарни формации "Да, България" и Нова република, които настояват за радикална съдебна реформа.

"Толкова хубави неща правим. Моят призив е и към съдиите и към прокурорите. Обществото очаква от тях бързи съдебни процеси и справедливост. Колкото по-малко им се месим, (с това се) обръщам и към всички политици... (толкова по-добре - б.ред.). Това са най-интелигентните хора (магистратите – б. ред,). За да станеш прокурор или съдия учиш много, развиваш се много, четеш много и за мене е най-важно те да седнат и да направят така, че да работят по най-добрия начин в полза на обществото. Тръгнем ли всеки ден да говорим само по тези теми (за конфликтите и исканията за реформа в съдебната система – б. ред.), нищо добро не очаква съдебната система. Затова и аз не говоря по тях", каза Борисов.

Определението "кърлежи" за двете партии бе дадено от самия Борисов преди седмица след срещата му с Лозан Панов в Министерския съвет. Върховният съдия пожела срещата, за да поиска подкрепата на премиера за продължаване на съдебната реформа. Лозан Панов настоя за намаляване на политическото влияние върху Висшия съдебен съвет и намаляване на огромната власт на главния прокурор. След срещата Борисов избяга от тези теми и обясни, че малки партии се прилепят като "кърлежи" към хората от съда и прокуратурата.

Вече не ми се говори за "кърлежи"

В петък му бе напомнено, че именно той е започнал да говори за "кърлежи" в съдебната система. Борисов отговори: "Ами като са кърлежи какво да кажа. И затова не искам да ги има. Какво да кажа повече". Премиерът обясни, че преди седмица не е визирал конкретно Лозан Панов като налазен от "кърлежи" и специално обърна внимание, че шефът на ВКС не е дошъл да гледа ремонта. Цецка Цачева реши да обясни по-подробно: "През вчерашния ден (Панов) прие ангажимент да присъства".

Борисов я прекъсна, за да повтори, че това не е толкова важно, важното е народът да вижда хубавите неща: "И ето вие отново връщате темата (за Панов). Той поиска среща с мен, извиках вицепремиера, министъра (на правосъдието), два часа си говорихме. Каквото имахме да си казваме, си го казахме. Нека народът да вижда каква грижа се полага, за да могат не само съдиите, прокурорите и адвокатите, ами и тези, които са сгафили и нарушили закона по европейски начин да бъдат съдени в сгради и нормални условия, които да защитават и техните права и тяхното самочувствие. Това сме направили. И сега да се връщам да говоря за кърлежи, не ми се говори. Искам да показвам това, което правим".

В петък премиерът участва в огледа на реконструираната сграда на т.нар. "военно НДК", което през есента ще отвори врати като палата за наказателното отделение на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.

Наред с Борисов в огледа участваха главният прокурор Сотир Цацаров, правосъдният министър Цецка Цачева, временният началник на районния съд Стефан Милев и членове от мнозинството във Висшия съдебен съвет, начело с Димитър Узунов (известен от аферата "Яневагейт" като "човека на Бойко" във ВСС – б. ред.). Знаково беше отсъствието на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, който също бе поканен за събитието. Бойко Борисов и Цецка Цачева изрично отчетоха този факт.

"Ей го това момче, аз му вярвам"

Премиерът изрично похвали пред журналистите шефа на районния съд Стефан Милев: "Ей това момче го помните, навремето беше ваш колега, беше прокурор, сега е съдия, млади хора, аз им вярвам и искам всички да им вярват".

Стефан Милев бе избран от ВСС за началник на съда по особено скандален начин през януари тази година. Той има десетгодишен стаж като обвинител в Софийската районна прокуратура, включително и неин зам.-ръководител. Милев нямаше и една година стаж като съдия, когато бе назначен за временен ръководител на Софийския районен съд. Мнозинството във ВСС предпочете него пред фаворитите на самите съдии – Албена Ботева и Борис Динев, които са с много по-голям стаж в тази институция. През януари Стефан Милев бе определен да разгледа делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Докато Борисов говореше за ремонта за "военното НДК", той дори не спомена предишния шеф на Софийския районен съд Методи Лалов, който в продължение на три години движи този проект. Лалов подаде оставка в знак на протест срещу порочната политика на ВСС и вдигна съдиите на протест в края на 2016 г. След това срещу него започнаха проверки на прокуратурата, ДАНС, ВСС го наказа и сега върви още едно дисциплинарно производство.

Нови обещания

По време на огледа се разбра, че "военното НДК" ще стане функционираща съдебна палата през септември. След това ще започне ремонтът на сегашната сграда на Софийския районен съд на бул. "Драган Цанков". Той трябва да приключи в рамките на една година.

"И веднага щом преместим съдиите и прокурорите тук (във "военното НДК" – б. ред.) съм поел ангажимент към съдебната система съдът, който е до радиото (до БНР – б. ред.), който е в окаяно състояние, в рамките на една година някъде да го приведем във вида, в който е тази сграда ("военното НДК" – б. ред.). Така че на многоуважаемите ни съдии и прокурори, адвокати, да създадем максимално добри условия за високо отговорната им работа да я вършат в условията, които им подхождат", каза Борисов.

Очаква се в старата сграда на районния съд да бъде настанен Административен съд – София град, който сега е в сграда под наем до Централните хали.

Накрая премиерът стигна и до подземния паркинг за 200 места във "военното НДК", който бил направен, за да си паркират магистратите колите на закрито и "да не им се влияе".

"С доста усилия и воля сме създали една сграда, която се обзавежда в момента по всички изисквания на съдебната власт. Като се започне с довеждане на арестантите, през специални помещения, без да имат достъп до какъвто и да е външен свят. С отделни входове за съдии, отделни за прокурори. Гардеробни за тогите на адвокатите. Десетки зали, оборудвани и обзаведени по най-съвременен начин с плазми с мултимедии. Нагоре са кабинетите на съдиите и прокурорите. Съдебната система в лицето на двете власти - съдии и прокурори, сами си направиха поръчките така, че всичко да им върши работа и да им харесва. Дори и входовете са такива, че съдиите и прокурорите, идвайки със своите лични автомобили, да има подземен паркинг с над 200 места така, че да нямат никакъв досег и възможност да им се влияе", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?