Преспапие с мръсен въздух от София за коледен подарък на Фандъкова

"Greenpeace България" предлага създаване на общински фонд за субсидиране на ВЕИ проекти на граждани

Преспапие с мръсен въздух от София за коледен подарък на Фандъкова

Преспапие, пълно с мръсен въздух от София - такъв коледен подарък за столичния кмет Йорданка Фандъкова, готви природозащитната организация Greenpeace България. Замисълът е той да бъде връчен лично на Фандъкова на 22 декември от 14:00 часа пред сградата на Столичната община на улица "Московска" 33.

"През последните години се наслушахме на обещания и предписания за мерки за повишаване на качеството и чистотата на въздуха в София. Очевидно е, че това си останаха само обещания, защото фактите показват, че столицата продължава да не изпълнява необходимите стандарти за чистота на въздуха, а жителите и гостите на града дишат въздух, опасен за здравето им", посочи Меглена Антонова, координатор кампании "Грийнпийс" – България.

7 решения за по-чист въздух

Природозащитната организация предлага редица мерки за справяне с проблема. "Ние обаче предлагаме решение на проблема с мръсния въздух. Едно от тях е използването на възобновяеми енергийни източници вместо изкопаеми и твърди горива – практика в развитите държави, която дава отлични резултати", добави Антонова.

Основните мерки, предлагани от природозащитниците, се фокусират особено върху използването на слънчева енергия за собствени нужди на жилищни, служебни и обществени сгради. А също и проучване и реализиране на проекти за централно отопление в града от възобновяеми източници, без изгаряне на отпадъци, изкопаем газ или биомаса. По принцип от години на дневен ред изгрява периодично идеята минералните изводи в страната да се използват за геотермално отопление. Дори преди месеци вече бившият екоминистър Нено Димов посочи, че подобни проекти могат да бъдат финансирани по европрограмата "Околна среда". Столична община обаче не предприема решителни действия в тази посока.

Още през 2009 година се съобщаваха идеи за грандиозни проекти, че в София ще бъдат изградени слънчева централа и осем ВЕЦ-а. Уточняваше се, че от предвидената фотоволтаична централа се очаква да се произвеждат 1500 мегаватчаса годишно енергия и да се спестяват 3100 тона въглероден двуокис. И се обещаваше да се проучат и възможностите във всеки един от 24-те софийски района за изграждането на фотоволтаична централа с мощност 1 мегават. Така или иначе тези идеи останаха само на думи.

От "Софийска вода" пък многократно са предлагали идея на водопроводите да бъдат инсталирани турбини, които да произвеждат ток от преминаването на водата.

Данъчни стимули и фонд за "зелени субсидии"

Друга част от мерките на Greenpeace България са насочени към данъчни стимули. Визират се местни данъчни облекчения за жилищната собственост, в зависимост от това колко нискоенергийно е едно жилище. Успоредно с това и насърчаване на енергийни общности – обединения, включващи граждански кооперативи, индустриални предприятия и/или общини, които да бъдат катализатор на инвестиции и иновации в областта на нисковъглеродните технологии. Тук се включва и реализиране на общностни проекти за производство на енергия от слънцето, насочена към подпомагане на най-уязвимите членове на обществото, с цел дълготрайното им освобождаване от бремето на енергийната бедност.

Една от целите е в следващите 5 години да бъдат постигнати 20 000 "енергийни граждани". Това ще са хора, които сами произвеждат енергия за собствени нужди от възобновяеми източници. От "Greenpeace България" са категорични, че това ще се случи, ако бъде създаден фонд за финансиране на ВЕИ проекти към Столичната община и изработване на програма за общински субсидии за енергийни граждани, като надграждане на кампанията за подмяна на стари отоплителни уреди и програмата за слагане на филтри за комини.

И не на последно място природозащитниците посочват, че цялата енергия за електротранспорта (метро, трамваи, тролейбуси, електробуси) трябва да идва от възобновяеми източници, без изгаряне на отпадъци, изкопаем газ и биомаса. Подобно развитие да се планира и за целия общински автопарк, включително, но не само служебни автомобили и др., заключават от там.

На кота нула

В същото време основната мярка на общината за борба с фините прахови частици - смяната на мръсните печки, бележи слаби резултати. За целта има осигурени средства по два европроекта, директно от Брюксел по програма Life и от оперативната програма "Околна среда", по които общо са предвидени 77.3 млн. лв. От 55 000 домакинства, отопляващи се на дърва и въглища, едва близо 5700 заявиха интерес по двете програми или едва 10.3 на сто.

Миналата седмица Столична община съобщи, че пилотно от 2021 година ще стартира проект за два автобуса, които да извозват ученици до две централни софийски училища и да спестят трафика на родителите им по два пъти на ден до центъра на града. Подобна мярка обаче би имала някакъв реален ефект за въздуха в столицата, ако се приложи за всички софийски училища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?