Превръщането на банята в Банкя в спа-център набъбна до 10 млн. евро

Заради голямата инвестиция бъдещият концесионер може да бъде освободен от такси

Превръщането на банята в Банкя в спа-център набъбна до 10 млн. евро

Около 10 млн. евро е необходимата инвестиция, за да се върне блясъка на над 100-годишната минерална баня на Банкя. Това съобщи кметът на района Рангел Марков пред Mediapool.

След повече от година подготовка документите за отдаването на банята концесия вече са почти готови. План-графикът е до края на септември те да са на бюрото на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а през октомври да бъдат одобрени и от общинския съвет, обясни процедурата Марков. По думите му все още няма окончателно решение дали бъдещият концесионер ще плаща такса или ще бъде освободен от такава, както за концесията на Западния парк и Централната минерална баня в столицата.

 

Хотел в добавка

 

Първоначалните концесионни анализи показали, че ако се възстанови само банята, бъдещият предприемач няма да може да си върне направената инвестиция. Причината е, че строената в началото на миналия век сграда е национален паметник на културата и архитектурата ѝ трябва да се съхрани. За реставрацията ще са необходими не един милион лева, каквито били първоначалните сметки, а около 5 млн. евро.

 

Така за да излезе сметката, е решено допълнително да се построи хотел. Той ще бъде в зона близка до парка на Банкя и ще има топла връзка с банята, обясни районният кмет. Разгърната застроена площ на хотела ще е около 7000 кв.м. Срокът на концесията ще бъде дълъг – 25 или 30 години, по думите на Марков.

 

Така окончателният инвестиционен проект, за който Столична община плати около 60 хил. лева, по думите на кмета Йорданка Фандъкова, предвижда превръщането на банята в модерен спа-център със запазване на автентичната архитектура и хотелска част. Цялата инвестиция се оценява на около 10 млн. евро, уточни Рангел Марков. Той допълни, че идейният проект е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство

 

Редица от инвеститори

 

Ако всички инвеститори, които са заявили интерес, подадат и оферти се очертава концесионната процедура да бъде доста оспорвана. По думите на районния кмет на място са идвали инвеститори от Италия, Чехия, Австрия и Германия, за да се запознаят с възможностите.

 

Отделно столичният кмет заедно с премиера Бойко Борисов рекламираха банята при визитата в Катар през март. След това проектът е бил представен и на арабски бизнесмени при посещението им в България.

 

В края на май пък Фандъкова съобщи, че и предприемачи от Хърватия също заявили интерес към затворената вече повече от десет години баня.

 

Най-голямата баня на Балканите в началото на ХХ век

 

При откриването на банята в Банкя през 1911 г., тя е била най-голямата за онова време на Балканите, сочат историческите източници. Разгърната ѝ застроена площ е 5000 кв.м, като в строителството ѝ са били вложени над 1 милион златни лева преди повече от век. Проектирана е в стил “барок” от немския архитект Карл Хохедер, а ръководител на строежа е бил арх. Нено Нешев.

 

Сградата е симетрична с две странични крила и е разделена на мъжко и женско отделения. В отделните крила на банята е имало помещения с индивидуални вани. Най-луксозна е била “царската баня”, която се е ползвала от Негово Величество. В нея има запазени санитария и изработени от месинг батерии, с медни тръби. Отделните кабинки в съблекалните са преградени с паравани от дърво и много детайл по тях.

 

Забележителни са двата кръгли басейни - по един в мъжкото и женското отделение, каза преди време арх. Румяна Тихолова. Те са с мраморни парапети тип балюстри и месингови чучури, от които се е вливала минерална вода. Според архитектката, удивителното за онази епоха е и решението с отоплителната система и вентилацията на сградата. Банята е имала централно отопление и собствена електроцентрала в подземието.

 

След промените славата на банята, чиято вода лекува основно сърдечносъдови и неврологични заболявания, постепенно залязва, за да бъде затворена през 2001 г. Същата година собствеността на имота е прехвърлена от Министерството на здравеопазването на Столична община с решение на правителството.

 

Сега остава най-накрая общината да направи една успешна концесионната процедура и банята да върне отново стария си блясък.

Споделяне

Още по темата

Още от България