През 1968 г. съветските войски в Чехословакия едва не влизат в битка с филмови статисти

Прага 1968-ма

Облъчените с пропаганда съветски войници, нахлули през 1968 г. в Чехословакия, са очаквали да се изправят срещу американските и западногерманските "империалисти". Тъй като такива не е имало, те едва не влезли в битка с филмови статисти, съобщава Франс прес.

"Спомням си шума, дошъл от колона от танкове на 21 август 1968 година. След това съветските (войски) пристигнаха в центъра на Давле, където се натъкнаха, за тяхна огромна изненада, на хора, които взеха за германци", разказва пред агенцията пенсионирана дама.

Подобно на много други жители на Давле, живописно селище в долината на река Вълтава, намиращо се непосредствено до Прага, Кветослава Дуфкова, по онова време на 14 години, е участвала като статист в снимането на американския военен филм "Мостът при Ремаген" на Джон Гилермин.

"Тези момчета в танковете се слисаха, когато изведнъж видяха пред себе си "германска армия". Започнаха преговори, които продължиха няколко часа", разказва тя и добавя, че си спомня идеално случилото се точно преди 50 години, което лесно е можело да се превърне в кошмар.

Всъщност на нашествениците им е трябвало известно време да разберат, че си имат работа със снимачен екип, а не с "империалистически" главорези.

Живот в ритъма на филмовите снимки

От март 1968 г. Давле е живеело в ритъма на филмовите снимки. Жителите му са срещали по улицата холивудски звезди като Джордж Сегал и Робърт Вон, облечени в американски и нацистки униформи, и са се разхождали покрай танковете и други военни коли, разположени сред репликите на сгради, имитиращи тези в града в германската провинция Райнланд-Пфалц.

Близо до нашия дом имаше купчина манекени на мъртви войници, които снимачният екип поставяше тук-там по време на снимките", спомня си друг жител на селището. Той се казва Антонин Дворак и сега е на 78 години.

Филмът разказва за събитията около превземането през март 1945 г. от американската армия на последния останал здрав мост над Рейн, който Вермахтът се е готвел да взриви, но не е искал да бърза, за да не попречи на изтеглянето на десетки хиляди нацистки войници, блокирани на западния бряг на реката.

Благодарение на размразяването на политическите отношения, което отваря Чехословакия към Запада, компанията "Юнайтед артистс" е успяла да се възползва от фрапантната прилика на металния мост в Давле с този в Ремаген, както и от уменията на хората, отговарящи за аксесоарите, каскадьорите и други местни специалисти.

"При заснемането на драматична сцена от бомбардировката на моста един кон премина през загражденията и падна във водата. Всички бяхме убедени, че ще умре, но го спасиха. Беше вълнуващ момент", спомня си Дуфкова.

Сред около 800-те статисти е имало ученици от Давле в униформи на Хитлерюгенд, се казва в написана на ръка местна хроника, пазена грижливо в кметството.

"Декорите бяха разположени с такова прецизност, че случаен минувач би се прекръстил", виждайки тази ужасяващи сцени, пише на пожълтелите страници.

Изплашени войници

Това достойно за възхищение усърдие за малко обаче да предизвика драма в деня на нашествието на съветската армия и на войските на четири други страни от Варшавския договор. Само през първите 24 часа от нахлуването в Чехословакия загиват петдесетина човека и са брутално смазани либералните реформи от "Пражката пролет".

"Пристигането на съветските (сили) в Давле бе ужасяващо. Над нас прелиташе хеликоптер. Войниците бяха уплашени, можеше да стане трагедия", разказва Дворак.

"Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия и че трябва да го освободят. Те не разбираха защо нашите хора им размахваха юмруци. Бяха много нервни, дълго време се усещаше силно напрежение", разказва той.

Снимките на "Мостът при Ремаген" незабавно били спрени и целият екип на филма бързо се върнал на запад с таксита, изоставяйки временно всички танкове и други материали, използвани като аксесоари.

През есента им било разрешено да се върнат за кратко в Чехословакия, за да снимат още няколко сцени, които били необходими, и филмът бил довършен в Западна Германия и Италия, след което излиза на голям екран в САЩ през 1969 г.

Междувременно платото на Давле не опустява: екипът на Джон Гилермин бързо бил заменен от усърдни оператори, дошли от Москва. Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят