Президентът готов да се извини на Флоров, ако скандалът се окаже ”пушилка"

"Прокуратурата има пълен картбланш да докаже инициативата си”

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че прокуратурата има ”пълен картбланш да докаже с действия собствената си инициатива” и допълни, че ако скандалът около шефа на ГДБОП Станимир Флоров се окаже ”пушилка”, лично ще му се извини.

Държавният глава посочи, че е очаквал по-позитивна предизборна кампания и постави въпроса, защото скандали като тези от последните дни избухват винаги преди избори.

”Това, което виждаме отново, с размахването на СРС-та, на скандали, ок, това е част от демокрацията, но защо винаги преди избори, защо винаги в последния момент? Къде бяха всички тези сигнали и данни в продължение на години?”, попита Плевнелиев.

Преди ден Плевнелиев призова шефа на ГДБОП Станимир Флоров, срещу когото започна разследване за подкуп, да бъде отстранен докато прокуратурата си свърши работата. По-късно служебният вътрешен министър Петя Първанова изпълни препоръката на президента.

”Искам да кажа нещо много отговорно и ясно – да, аз вчера трябваше да подкрепя българските органи и системата на правораздаване, защото това изисква от мен държавността, и аз самият, уважавайки институциите, трябва да ги подкрепям, но се надявам те да си свършат бързо работата. Искам да бъда категоричен, че ако се окаже, че няма нищо, ако се окаже, че е поредната пушилка, лично аз ще извикам г-н Флоров, ще го поканя в президентството и ще му кажа – ”извинете”. И се надявам повече хора да го направят”, заяви Плевнелиев.

”От друга гледна точка, ако има доказателства, ако наистина има реални основания, нека прокуратурата да покаже и да си свърши работата. Това, което вчера се случи, е пълен картбланш за органите на правораздаване - да работят спокойно и да докажат с действията си собствената си инициатива. Не може само предизборно да се активираме и да клепаме един-друг, това трябва да става само на базата на конкретни доказателства, които да могат да издържат в съда”, каза президентът Росен Плевнелиев.

 ”По същия начин се надявам, не само в седмицата преди изборите, а винаги да се действа и това е част от концепцията ми за работещи институции. Винаги даваме шанс и подкрепяме, но очакваме и резултати, годни за защита в съда”, каза държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?