Примката около Цветан Цветанов се затяга

Шефът на ГДБОП е разследван за подкуп и отстранен от МВР по заръка на президента

Станимир Флоров

Обръчът около бившия вътрешен министър Цветан Цветанов допълнително се затегна, след като прокуратурата започна разследване срещу един от най-доверените му фигури в МВР – шефът на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров, заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери. В отговор Цветанов не само защити Флоров, но нападна прокуратура, че обслужва организираната престъпност.

Новината за корупционното разследване срещу антимафиот №1 бе обявена в петък сутринта, но МВР цял ден не реагира и се стигна дотам президентът Росен Плевнелиев да подкани публично назначената от него за служебен вътрешен министър Петя Първанова да отстрани Флоров.

Вечерта МВР обяви, че той е отстранен от длъжност със заповед на Първанова и ще бъде временно заменен от досегашния си заместник в службата Валентин Трифонов.

Флоров се оказа разследван само два дни, след като представящ се за дългогодишен служител на службите изпрати до медиите секретни документи за разработки срещу него от страна на несъществуващата вече Национална служба "Сигурност" (НСС).

Флоров беше назначен за директор на ГДБОП през 2009 г. в края на мандата на бившия МВР шеф Михаил Миков (БСП). След идването на ГЕРБ на власт той не само остана на този пост, но и бе повишен за заместник на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

"От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302 а (подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай)", съобщиха в петък от СГП с уточнението, че оригиналните документи са иззети от МВР и е установено, че изпратените от анонимен източник копия са автентични.

Успоредно с делото за подкуп прокуратурата продължава да работи и по проверката за разгласяване на държавна тайна, която бе образувана преди ден, веднага след получаването на класифицираните документи за Флоров в двайсетина електронни и печатни медии.

Флоров отказа всякакви коментари пред медиите, обяснявайки, че е посъветван от адвокати да не говори по случая. Заяви лаконично, че всичко това го притеснява. Компрометиращите документи за шефа на ГДБОП засягат индиректно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, тъй като Флоров беше начело на една от най-важните служби на министерството.

Това е втората афера за пет дни, която затяга обръча около Цветан Цветанов, дясна ръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и в момента председател на предизборния щаб на партията. На 15 април прокуратурата оповести фрапиращи нарушения при подслушването в МВР, извършени при управлението на Цветанов, които той отрича.

От приложените копия на класифицирани документи, чиято автентичност вече е потвърдена, става ясно, че Флоров на два пъти е попадал в полезрението на НСС (сега част от ДАНС – бел.ред.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Първият път е през 1999 и 2000 г., когато Флоров "протича" по разработка "Мавър", в рамките на която службите разработват тогавашния шеф на видинската полиция Васил Василев. Изяснява се, че двамата са в близки отношения заедно с друг служител на бившата НСБОП – Пламен Йоцов.

Тримата са заподозрени, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби". Според секретните материали въпросният палестинец притежавал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев", в който се продавала дрога. Сочат се и оперативни данни, че Флоров е поел ангажимент да предупреждава обекти на разработки срещу сумата от 20 000 германски марки, което и вероятно е основната причина за образуването на дело срещу него над 13 години по-късно.

Вторият случай, в който според изпратените документи Флоров става интересен за НСС, е през 2002 г. Тогава той е разработван по линия на оперативно дело "Високия".

"В процеса на работа по ДОР "Алчния", в хода на експлоатация на СРС "Камчия" бе установено, че обектът поддържа интензивен контакт с бивши служители на МВР, които използва за организиране и подпомагане на престъпната си дейност. Особен интерес представлява засеченият нерегламентиран контакт между обекта и лицето Станимир Славейков Флоров", пише в предложението за откриване на делото "Високия".

По този случай сред изпратените документи фигурира и справка до тогавашния шеф на НСС Иван Драшков, от която е видно, че Флоров е засечен да обсъжда с разработван, че неговият колега Георги Христов, наричан в разговора "дядо Жоро" е бил уволнен от НСБОП.

"Обектът е учуден и изразява намерението си да се срещне с "дядо Жоро", при което Миро (Флоров - бел.ред.) моли обекта да не споменава, че е научил от него за уволнението. След което двамата се договарят да се чуят отново след въпросната среща, за да решат какво ще правят занапред. От извършената проверка се установи, че въпросният мъж е Станимир Славейков Флоров, служител на НСБОП", пише в документа до Драшков.

След това се уточнява, че два месеца след въпросния разговор от архива в МВР е било свалено дело за оперативен отчет, водено на "обекта" в качеството му на секретен сътрудник от вече уволнения Георги Христов, като е качено ново, открито от Флоров. Встрани от това място в текста е залепено розово листче, на което ръкописно е написано "класически чадър".

Сред останалите документи има стенограми от записи със специални разузнавателни средства, в които Флоров се наема да прави проверка за крадени коли дали се издирват в Интерпол и Шенген, говорейки по телефона с неизвестни лица, представени само с малките им имена.

Фигурират и две справки, издадени през 2007 и 2008 г. от дирекция "Информация и архив", в които се казва, че "в периода 1999 – 2000 г. Станимир Флоров е бил в полезрението на НСС за проверка на информация, че поддържа нерегламентирани контакти с криминално-проявени лица и злоупотребява със служебното си положение с цел лично облагодетелстване, като покровителства участници в наркотрафик и канали за контрабанда за прехвърляне на стоки зад граница".

"Не са придобити категорични доказателства, потвърждаващи първоначално постъпилите данни", е заключението във въпросната справка.

"През 2002 г. Флоров отново е бил в полезрението на НСС – МВР. Получени са данни, че същият поддържа неправомерни контакти с обект на дело за оперативна разработка. В хода на проверката не е получена информация, потвърждаваща издигнатата версия, че Флоров използва служебното си положение за подпомагане и протекция на престъпната дейност на обекта на ДОР с цел лично облагодетелстване. С други данни за лицето не разполагаме", пише в справката, издадена от архива в МВР през 2008 г.

Преди ден бившият вътрешен министър Богомил Бонев, по чието време е водена първата разработка срещу Флоров, коментира, че документите са автентични и той лично е утвърдил използването на специални разузнавателни средства спрямо настоящия шеф на ГДБОП. По думите му още тогава е имало достатъчно данни Флоров да бъде уволнен, но целта на разработката е била да го уличи в по-сериозно престъпление, което очевидно така и не се е случило.

Флоров се издигна до ръководния пост в ГДБОП още в края на мандата на тройната коалиция, когато в службата се разрази сериозен скандал заради смъртта на заподозрения в отвличане Пламен Куцаров в бус на антимафиотите. Тогава Флоров временно бе назначен за шеф, а след идването на ГЕРБ на власт постът му бе утвърден.

Шефът на ГДБОП е известен като най-близкия човек на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в МВР, като двамата дори са съседи. При управлението на Цветанов службата си възвърна старите правомощия, които бе загубила след създаването на ДАНС. Така антимафиотите бързо се превърнаха в показната служба, която нееднократно бе хвалена, както от Цветанов, така и от "евроатлантическите партньори".

Споделяне

Още по темата

Още от България