Назначението на Флоров в ДАИ няма да се състои

Бившият шеф на ГДБОП бил лансиран за поста от семейния си приятел Цветанов

Снимка: БГНЕС

Скандалният бивш шеф на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров, който е разследван за получаване на подкуп в особено големи размери от повече от година и половина, няма да бъде назначен за шеф на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", позната със старата си абревиатура ДАИ.

Това съобщиха пред Mediapool източници от Министерския съвет с уточнението, че премиерът Бойко Борисов категорично се е противопоставил на трудоустрояването на Флоров като висш държавен чиновник.

Кандидатурата на бившия шеф на антимафиотите за ръководния пост в автомобилната администрация е била лансирана лично от близкия му семеен приятел и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Двамата демонстрираха изключително близки отношения, докато Цветанов ръководеше МВР в предишния кабинет "Борисов".

От Министерския съвет твърдят, че настояването на бившия силов министър Флоров да бъде избран за поста не е било съгласувано с министър-председателя, който разбрал за него от транспортния министър Ивайло Московски. След като научил, заявил твърдо, че това няма как да се случи.

Според информация на Mediapool от парламента обаче, назначението на Флоров е било синхронизирано с премиера Борисов. Медийните публикации за бившия шеф на ГДБОП обаче веднага разколебали министър-председателя, който често в предходния си мандат се ръководеше от отзивите в средствата за масова информация.

Отзвукът от темата в медиите предизвика и някои иронични политически коментари. Радан Кънев от Реформаторския блок предположи, че "изглежда си търси работа, не може да се върне на предишния си пост и му предлагат този, неприятно е". Думите му, на практика, бяха потвърдени от самия Флоров, който коментира пред в. "Преса", че би искал да се върне в МВР, но нямало как заради воденото срещу него разследване за корупция.

"Ако кабинетът направи Иван Искров представител в международна финансова институция, аз ще предложа Пеевски за посланик, Флоров – за гуверньор на БНБ, а Любо Пенев за подуправител на КФН. Така абсурдът ще е пълен", написа във Фейсбук в сряда вечерта по този повод Георги Кадиев от БСП.

Новината за разследването срещу Флоров бе обявена на 16 април м.г. само два дни, след като представящ се за дългогодишен служител на службите изпрати до медиите секретни документи за разработки срещу него от страна на несъществуващата вече Национална служба "Сигурност" (НСС).

От приложените копия на класифицирани документи, чиято автентичност вече е потвърдена, става ясно, че Флоров на два пъти е попадал в полезрението на НСС (сега част от ДАНС – бел.ред.) заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Въпросното разследване продължава вече повече от година и половина, но прокуратурата дори не е повдигнала обвинение срещу Флоров. Въпреки това от държавното обвинение твърдят, че работата по делото продължава и отказват друг коментар.

Флоров беше назначен за директор на ГДБОП през 2009 г. в края на мандата на бившия МВР шеф Михаил Миков (БСП). След идването на ГЕРБ на власт той не само остана на този пост, но и бе повишен в заместник на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?