Президентът назначи за член на КЗД ужилилият държавата с медийни пакети Петър Кичашки

Петър Кичашки

Държавният глава Румен Радев назначи за член на Комисията за защита от дискриминация бившият кандидат-депутат на БСП Петър Кичашки, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в сряда.

За Кичашки и за Борислав Цеков имаше редица съмнения, че са злоупотребявали с т.нар. медийни пакети и регистрация на инициативни комитети на референдума за електронното гласуване през 2015 година.

Тогава редица инициативни комитета и партии, които като страна по изборния референдум получиха медийни пакети от държавата на стойност 40 000 лева, се оказа, че са насочили средствата към сайт, свързан с Института за модерна политика на Борислав Цеков, в чиято управа участваше пък по-рано шефката на ЦИК Ивилина Алексиева.

На пръв поглед през 2015 година изглеждаше, че става въпрос за различни партии и комитети, които нямат общо помежду си, както и със сайта "Хаштаг-БГ, с който те бяха сключили договори.

Формално сайтът бе под шапката на Фондация "Хаштаг-БГ" и не бе сред най-популярните медии у нас, за да е налице толкова голям интерес от участниците в референдума и те да пренасочват почти целите разпологаеми суми за реклама точно там.

Фондацията обаче се оказа регистрирана на името на 23-годишната Милена Борисова – съпруга на Петър Кичашки.

Тя от своя стана бе съсобственик в "е-Март Ауторити" заедно с Борислав Цеков, член на Управителния съвет и на "Институт за модерна политика". Самият Кичашки пък бе в ръководството на Института.

Повечето инициативни комитети, които сключваха рекламни договори с "ХАЩТАГ-БГ", пък се оказаха свързани директно или индиректно с Петър Кичашки и Института за модерна политика.

Заради прецедента ЦИК създаде механизъм за "раздаването" на медийните пакети, а част от "транншовете" към ХАШТАГ-БГ бяха отказани.

На референдума по въпросите на Слави Трифонов, организиран заедно с изборите, които Румен Радев спечели, името на Кичашки отново изплува в съмнителна схема. За нея алармира правозащитникът Светла Енчева, която откри името и ЕГН-то си в списъка на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в референдума на Слави Трифонов.

Освен Кичашки, Радев излъчи и още трима души от квотата на президента в Комисията за защита от дискриминация – Владимира Делийска, Наско Атанасов и София Йовчева.

Владимира Делийска е преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски", а Наско Атанасов и София Йовчева и в момента са членове на КЗД. Делийска и Йовчева са юристи по образование, а образованието на Атанасов е "експлоатация и ремонт на авиационно обслужване".

Споделяне

Още по темата

Още от България