Президентът сезира КС заради митниците и данък "курорт"

Президентът сезира КС заради митниците и данък "курорт"

Президентът Румен Радев продължава атаката си срещу част от данъчните промени за 2019 г.

Във вторник той сезира Конституционния съд заради две промени в данъчните закони за догодина - закриването на митниците в провинцията и преобразуването им в териториални поделения на Агенция "Митници", а също и въвеждането на по-високо облагане на вилите по курортите.

На 13 ноември държавният глава наложи вето на четири текста от данъчните закони за 2019 г.

Първо, той се обяви против въвеждането на екокомпонента при определянето на местния данък върху автомобилите, тъй като според него тя само ще вдигне размера на удръжката за по-бедната част от населението, която купува стари коли, без да се постигнат заложените екологични цели. Държавният глава възрази и срещу отлагането на новата формула за изчисляването на такса смет, която ще натовари много повече гражданите и ще облекчи бизнеса, от 2020 г. за 2022 г.

Радев не бе съгласен и с по-високите данъчни ставки за имотите в курортите, а също и с промените в Закона за митниците, според които сегашните митници в страната ще се закрият като самостоятелни звена и ще се превърнат в териториални поделения на Агенция "Митници" по подобие на структурите на Националната агенция за приходите.

На 22 ноември обаче с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" парламентът отхвърли ветото на Румен Радев, а той обяви, че депутатите са се направили на разсеяни.

Затова във вторник Радев прибегна към последния инструмент, с който разполага - сезиране на Конституционния съд.

Той поиска да бъдат обявени за противоконституционни само две от данъчните промени - за промените в митниците и за данък "курорт".

"Конституционно неприемливо е предвиденото прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция "Митници". Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба съгласно чл. 116, ал. 1 от Конституцията, и се създават условия за политически зависимости. Уволнените се лишават от пълноценна съдебна защита, което не съответства на чл. 56 от Конституцията, на чл. 8 от Всеобщата декларация за правата на човека и на чл. 6, параграф 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Освобождаването "по преценка" е предпоставка за административен произвол, който е несъвместим с правовата държава", изтъква в мотивите си държавният глава.

В искането се оспорва и въвеждането на по-високи данъци за имоти в населени места от списъка на курортите.

Според Радев така се нарушават изискванията на чл. 60 от Конституцията за законоустановеност на данъците и за съобразяването им с доходите и имуществата на данъкоплатците.

"Поставянето на размера на данъчната ставка в зависимост от списък, приет от Министерския съвет, означава, че не само Народното събрание, както предвижда Конституцията, а и правителството със свой акт ще участва в определянето на размера на данъка. Обвързването на размера на данъка с използването на имота смесва по конституционно недопустим начин подоходни и имуществени данъци. Затова лицата, които не получават наеми от своите имоти, ще дължат по-висок данък за имота си в сравнение с лицата, които не само притежават имот, но и получават доходи от него", смята Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес