Президентът в Сао Пауло: Електронното дистанционно гласуване е достоен жест за българите по света

Росен Плевнелиев

Въвеждането на електронното дистанционно гласуване ще бъде достоен жест на българската държава към българите, където и да се намират по света. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на среща с българската общност в бразилския мегаполис Сао Пауло, съобщипресслужбата на българското президенство.

Президентът пристигна на посещение в икономическия и финансов център на Бразилия, за да се срещне с представители на най-голямата българска общност в латиноамериканската държава. За първи път на националния референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път през октомври 2015 г. в Сао Пауло е открита избирателна секция.

"Благодаря ви за активната гражданска позиция и за това, че имате отношение и мнение за случващото се в България. Българите са свободни, пътуват по света, работят и чрез съвременните технологии ще можете от всяка точка на планетата да формирате и да определяте бъдещето на България. Това би било достойно дело на българската държава, която се грижи за българите, където и да са те по света", заяви президентът пред повече от 50 сънародници и техни наследници.

Президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка и окуражи родолюбивата дейност на неделното училище в Сао Пауло, което е единственото българско училище в Южна Америка. Културно-образователният център в Сао Пауло е основан през 2009 г. под формата на курс за обучение по български език. През учебната 2015-2016 година в училището се обучават 44 ученика, включително чрез дистационно обучение и консултации. В българското неделно училище се изучават български език, история, традиции и фолклор за ученици в предучилищна възраст и в паралелки от I до VI клас. "Дълбоко уважение и поклон за всичко, което правите", обърна се държавният глава към българите в Сао Пауло.

Пред сънародниците ни президентът Росен Плевнелиев обяви, че след разговорите си с политическото ръководство на Бразилия предстои на посещение в България през 2016 г. да пристигнат министрите на образованието и на високите технологии на Бразилия. Страната ни ще посетят и представители на бразилския бизнес от Бразилия и Сао Пауло. "Ускоряваме сътрудничеството, амбициозни сме, искаме да постигнем много. За да сме успешни обаче, имаме нужда от вас и вашите идеи и разбиране. Вие сте най-добрите посланици на България и сте мост между двете страни", каза още държавният глава по време на срещата.

По повод годишнината от пристигането на първите българи в Бразилия президентът Росен Плевнелиев получи почетен плакет от българската общност.

В сряда държавният глава и министърът на икономиката Божидар Лукарски обсъдиха с представители на бизнеса в Сао Паолу възможностите за повишаване на инвестициире в България. Двустранният търговско-икономически обмен бе обсъден в рамките на българско-бразилски форум в икономическата столица на страната - Сао Пауло.

България предоставя стратегически възможности в динамично развиващ се региона на 12 държави със 150 милиона души население. Страната ни е незаобиколим фактор в този регион и предоставя най-добрите условия за производство, за търговия и логистика, посочи държавният глава пред представителите на бизнеса. „Всяка една стока, доставена до България, ще се търгува без никакви усложнения и доппълнителни разходи в най-големия пазар в света, на най-ниска цена. Ще застанем зад всеки проект, всяка идея и сделка между България и Бразилия. България е готова да подкрепи Бразилия в нейните амбиции за разширяване на търговията и инвестициите в ЕС“, каза президентът Плевнелиев.

Българският държавен глава представи подробно предимствата на страната ни като платформа за успешен бизнес в ЕС.

"Имаме план за развитие и мащабна програма за модернизация - можем да ги споделим с вас и с бразилския бизнес, който е добре дошъл в България“, заяви Росен Плевнелиев. Страната ни е вторият най-голям производител на мед в Европа и третият най-голям производител на олово. България е една от малкото държави в света, която произвежда космически храни. Традиционните ни производства също предоставят отлични възможности за съвместни проекти с бразилски партньори, посочи президентът.

България също така е сърцето на индустрията на информационните и комуникационните технологии в Югоизточна Европа. Страната ни е трета в Европа по брой на стартиращи компании. Редица български компании в ИКТ сектора бяха купени от водещи чуждестранни компании. Аутосорсинг индустрията бележи бум в страната ни и това също е резултат от добрата бизнес среда и квалификацията на българските специалисти, допълни още държавният глава.

"Един от вас съм. Вярвам във вашите ценности. Всички вярваме, че трябва да произвеждаме и да търгуваме без граници. Поемам ясен ангажимент, че България ще работи за ускоряване и финализиране на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур. Няма да чакаме българското председателство на ЕС през 2018 г., ще действаме веднага”, заяви президентът Росен Плевнелиев пред водещите представители на бразилската индустрия.

"Ние ще бъдем вашата врата и глас в Европейския съюз. Отдавна народите ни са се свързали. Наша обща задача е да надградим това, което те вече направиха - да намерим нови измерения на сътрудничеството, което да доведе до реални резултати“, каза още държавният глава.

На специална церемония в началото на бизнес форума българският държавен глава беше удостоен с Орден на Сао Пауло за заслуги в индустрията. Високото отличие се връчва на представители на национални и чуждестранни институции за изключителен принос за развитието на индустрията в международен мащаб.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?