Президентът защити новините на турски език

Държавният глава Росен Плевнелиев се обяви срещу свалянето на новините на турски език по националната телевизия.

"Не разбирам какъв ще бъде позитивният ефект за страната от такъв акт – да лишиш хората от нещо вече постигнато. Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на живот, ще станем по-демократични и ще стимулираме икономиката, ще създадем работни места или българите ще живеем по-добре. Ако някой е на обратното мнение, нека да го докаже", заяви Плевнелиев.

Свалянето на новините на турски език е приоритет за Патриотични фронт, а в събота

вицепремиерът с ресор администрация и коалиционна политика в новия кабинет Румяна Бъчварова обяви, че има "една идея, която отдавна съществува, а именно тези предавания, които са за турската общност, да преминат към регионалните центрове с културна насоченост, но този въпрос е особен и трябва да се оформи".

Според президента информационните технологии позволяват информирането да става на всякакъв език и обясни, че самият той чете германски и англоезични медии.

"Не разбирам, защо през 21 век – векът на интернет и комуникацията, ние трябва да си служим със забрани. Днес е толкова лесно да се осведомиш на всякакъв език. Ако знаех турски, щях да чета и на турски. Ако знаех гръцки, с удоволствие, за да разбера, за да видя. Съзнателният човек на 21 век има право на максимален обем информация, за да може да вземе сам своето логично, обосновано решение”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България