Президентът застана срещу Борисов за главсека на МВР и шефа на ДАНС

Росен Плевнелиев очаквал реформи в сектор "Сигурност" до края на годината

Президентът застана срещу Борисов за главсека на МВР и шефа на ДАНС

Ден след като министър-председателят Бойко Борисов обяви, че няма да уволни Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров от ДАНС и МВР, а Реформаторският блок заплаши, че този ход може да разклати правителството, срещу решението на премиера се обяви и президентът Росен Плевнелиев.

"Категорично не съм съгласен с мнението на премиера Бойко Борисов и не съм доволен от работата на шефа на ДАНС. Настоявам да се намеси прокуратурата и Владимир Писанчев да бъде изслушан в парламента. Това, което казвам, е в интерес на националната сигурност", обяви в държавният глава, който е на посещение в Перущица, цитиран от Нова телевизия.

"Не мога да се съглася с положителната оценка на работата на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност". От аферата "Костинброд", през прегазването на конституционните правила през 2013 г. и 2014 г., когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава, и се стигне до разработката "Червеи", имаме достатъчно основания да смятаме, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали", коментира още той.

По отношение на главния секретар на МВР, президентът посочи, че е работа на правителството да прецени и да отправи предложение кой да заеме поста след промените в Закона за МВР. "Тогава ще се възползвам от правомощията си по закон, но ако след повече от година подслушване на системата на МВР и работа с чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка в ДАНС, това е огромен скандал", каза Росен Плевнелиев.

По разработката "Червеи" президентът окуражи прокуратурата и Народното събрание "да стигнат докрай" в изясняването на случая. "Недопустимо е това, което виждаме. Трябва да покажем, че се учим от грешките си. Апелирам всички институции, които имат отношение към случая, да стигнат докрай и да се носи отговорност. Отговорността на ръководството на ДАНС е повече от видима и очаквам действия", подчерта държавният глава.

Коментирайки ситуацията в страната той поясни, че стабилност има, но трябват реформи. "Очаквам тази година да видя отговорни и смислени реформи – пенсионната и здравната реформа, в сектор "Сигурност", в сектор "Енергетика", във водния сектор – които да минат през Народното събрание", заяви в президентът.

Според държавния глава, усилията на правителството трябва да бъдат насочени също така към запазване на устойчивостта на публичните финанси и към трайно намаляване на дефицита. "Има сектори, в които разходите могат да бъдат оптимизирани. Не е тайна, че българската енергетика не е ефективна и е в тежко състояние. Същото е състоянието в секторите на здравеопазването и правораздаването. Затова реформите са необходими", отново подчерта Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България