Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов:

ДПС държи на концесия сектора "Сигурност"

Близнашки: Протестиращите срещу кабинета "Орешарски" са подслушвани нагло и брутално

Атанас Атанасов, сн. БГНЕС

Секторът "Сигурност" бе даден на концесия на ДПС по време на управлението на кабинета "Орешарски", коментира в понеделник председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

"Нали си давате сметка кой контролираше на практика управлението на Орешарски. Това беше марионетно правителство на поставени лица. Зад кулисите беше именно тази сарайско-библиотекарската групировка, която има своите корени в "Мултигруп". Нейните представители в парламента са ДПС", допълни депутатът от Реформаторския блок.

Атанасов обясни, че разбира страховете на премиера Бойко Борисов от службите. В събота Борисов каза, че няма да сменя шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, защото се страхува от нови скандали по подобие на "Червея". Така премиерът се противопостави на исканията на президента и коалиционните партньори от Реформаторския блок, които настояват за персонални промени. Тезата на Борисов е, че Писанчев и Лазаров не носят вина за "Червея", а проблемът е в кабинета "Орешарски", ДПС и БСП.

Премиерът обясни, че поема пълната отговорност за действията на шефовете на службите.

"Разбирам страховете на Бойко Борисов. Той публично заявява страх от това, че след такива промени опозицията може да скалъпи някой компромат, който да разклати властта. Свързвам това негово притеснение с излязлата вече публична информация, че са източени информационните системи", коментира Атанас Атанасов.

Скандалът "Червей" започна, след като Атанасов обяви, че в рамките на тази разработка са подслушвани протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски. Впоследствие се разбра, че става дума за източване на информационните масиви на МВР с неясни цели, а разрешението е дадено от шефа на Софийския градски съд Владимира Янева.

Според Атанас Атанасов поведението на премиера Бойко Борисов е в полза на Реформаторския блок. "Един от политическите прийоми на Бойко Борисов за управление е по-добре лош мир, отколкото добра война. Той има такъв тип тактика да превзема крепостта с хитрост. Смятам, че сегашното му поведение не е толкова въпрос на страх, колкото тактика", обясни депутатът. Според него Реформаторският блок има полза да се утвърждава твърдението, че има взаимодействие между ГЕРБ и ДПС.

Близнашки: Протестиращите са подслушвани "нагло и брутално"

"Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски са подслушвани "много нагло и много брутално". Службите са подслушвали и министри от служебното правителство, както и тогавашния премиер", каза на свой ред бившият служебният министър-председател Георги Близнашки пред БНТ.

По думите му службите са правели това "много елементарно", като целта им е била да се постигне бърз ефект. Близнашки твърди, че е имало подслушвания на базата на личния си опит, защото от службите категорично са отричали да има такова нещо. Служебният премиер разказа за два "потресаващи случая".

Единият е от разгара на протестите през септември 2013 г. Тогава по телефона той се разбрал за среща с млад мъж от "Протестна мрежа". Казал му, че отива да посрещне съпругата си на летището, която се връщала от участие в конференция в Бразилия. Разговорът с протестиращия се провел между 13 и 13.30 часа. Съпругата му пристигнала около 16 часа на летището. По това време кацнали няколко самолета и имало огромно стълпотворение от хора.

"При тази огромна навалица, тя е посрещната от двама цивилни служители от ДАНС, които започват да я разпитват. Съпругата ми беше много изненадана", каза Близнашки. Тогава той ѝ обяснил, че е бил невнимателен и е споменал за нейното пристигане в телефонен разговор.

Другият случай, разказан от Близнашки, е разговор с президентството, от където му се обадили с молба за консултации по повод казуса "Пеевски". Поех ангажимент за участие и след това в едно телевизионно предаване, в което бях поканен, журналистката ме попита - ще кажете ли какъв разговор се проведе във вашия кабинет с хора на президента Росен Плевнелиев, разказа Близнашки. Той я попитал дали си дава сметка колко ниско пада, защото си служи с конфиденциална информация, за която няма откъде да знае.

"От тази гледна точка нямам никакво съмнение, че се подслушваха ключови фигури на протеста", при това "много нагло, много брутално", каза Близнашки. Той допълни, че за него няма съмнение, че са подслушвани и министри от неговото правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България