Президентският съветник Кръстин вече е с указ за посланик в Москва

Атанас Кръстин

Президентският указът за изпращането на Атанас Кръстин за посланик в Москва е обнародван в Държавен вестник, което означава, че вече може да замени смятания за несменяем досегашен посланик Бойко Коцев.

Кръстин бе външнополитически секретар на президента Румен Радев, който е успял да договори назначението с премиера Бойко Борисов още през февруари. По неофициални информации намерението на Борисов е било да изпрати в Москва Меглена Плугчиева, която е с далеч по-голям опит – в момента е посланик в Швейцария, преди това е заемала същия пост в Германия, била е вицепремиер по еврофондовете, зам.-министър на земеделието и депутат от БСП.

Правителството утвърди официално кандидатурата на Атанас Кръстин през април, но указът за заминаването му стана факт едва сега. В "паузата" се случиха важни събития – първо президентът Румен Радев направи своето първо посещение в Русия, а изненадващо седмица след него и премиерът Бойко Борисов замина за разговори с Путин. И двете визити бяха "домакинствани" от Бойко Коцев.

Макар че вече няма да е посланик, Коцев също остава в руската столица, след като правителството го одобри за член на управителния съвет на базираната там Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) с мандат до пет години. Коцев ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.

По традиция България поддържа в Русия огромно дипломатическо представителство, въпреки че ефективността му изглежда съмнителна.

Атанас Кръстин, е дългогодишен дипломат от кариерата. 

Бил е генерален консул в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.), генерален консул на  България в Ниш, Сърбия (2012-2016 г.).

Той е завършил УНСС и Московския държавен институт по международни отношения, но е карал и дипломатически курсове в Германия. Владее немски, руски, английски и виетнамски.

Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев, който и в момента се стреми да лидира всякакви инициативи за целта. Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени заради незаконната анексия на Крим и ролята ѝ в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос. 

Радев покани руския президент да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март. Сега въпросът отново е на дневен ред, след като през май т.г. и президентът Радев, и премиерът Борисов ходиха да се срещат с Путин, а парламентът междувременно размрази проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Решението България да не гони руски дипломати в солидарност с Великобритания заради случая "Скрипал" бе една от малкото теми на съгласие между правителството и президента.

В края на март, докато масово държавите от Европа гонеха руски дипломати, българското правителство извика Бойко Коцев в София, но само "за консултации". По случайност "консултациите" съвпаднаха със седмицата на великденските празници, след което Коцев се върна обратно в Москва, където, според обясненията на премиера, е трябвало да организира изложбата на покойния вече Светлин Русев.

Споделяне

Още по темата

Още от България