Ден преди референдума в Шотландия

Привържениците за оставанe във Великобритания с малка преднина, но силите са много изравнени

Тексас също заговори за независимост

Сн. ЕПА/БГНЕС

Шотландските поддръжници за оставане на страната във Великобритания водят с много малка преднина пред искащите независимост само ден преди референдума, като и двете страни запазват шансове за крайна победа.

Последният ден за агитация, преди шотландците да се отправят към урните, започна с публикуване на идентични данни за обществените нагласи от различни допитвания.

Три изследвания - на ICM, Opinium и Survation, дават разлика от 4% (52 към 48%).

Според социологическите данни обаче между 8 и 14% от имащите от около 4.3 милиона души право на глас все още не са решили за кой да гласуват. Точно тези хора ще определят съдбата на Шотландия, твърдят някои коментатори.

Британските лидери смятат, че дори ако шотландците гласуват за запазване на 307-годишния съюз, структурата на Великобритания ще трябва да се промени, като се предостави повече власт на Шотландия, което пък може да окаже негативно влияние на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Шотландският премиер Алекс Салмонд призова гражданите на Шотландия да гласуват за независимост със слогана "Нека го направим".

Салмънд помоли гласоподавателите да се разграничат от политическите аргументи и статистики от двугодишната кампания и да вярват на собствената си преценка в деня на вота.

Алекс Салмънд допълни, че Шотландия ще бъде приветствана като самостоятелен член на Европейския съюз и се постара да опровергае предупреждението на Испания, че Единбург ще трябва да кандидатства за приемане в ЕС на общо основание.

Алистър Дарлинг, лидерът на кампанията за запазване целостта на 300-годишния съюз между Великобритания и Шотландия, настоя, че отделянето от Обединеното кралство ще бъде "трагедия".

Дарлинг коментира, че Салмънд се опитва да внуши, че човек може да бъде шотландец само ако подкрепя неговата кампания за независимост, и предупреди, че преодоляването на разделението, причинено от референдума, ще отнеме дълго време.

Лидерът на кампанията за запазване целостта на Обединеното кралство припомни, че Лондон е предложил на шотландците план за по-голяма автономия на парламента в Единбург. Във вторник шотландският вестник "Дейли рекърд" публикува пълния текст на плана, подписан от лидерите на трите основни британски партии Консервативната, Лейбъристката и Партията на либералните демократи, който предвижда самостоятелност на шотландския парламент по редица финансови въпроси.

Предстоящият референдум за независимост на Шотландия насърчи и поддръжниците на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ, съобщи Ройтерс.

Председателят на Тексаското националистическо движение Даниъл Милър, който настоява законодателният орган на щата да постави въпроса за отделяне от Вашингтон за гласуване на щатски референдум, определи шотландския вот на 18 септември като положителен сигнал.

"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може", каза Милър.

Според него Тексас, който е водещият американски щат по производство на говеждо и петрол, би бил 12-ата по големина икономика в света, задминавайки Мексико или Испания. Тексаското националистическо движение се бори за независимост от края на 90-те години на миналия век.

"Независимо дали ще се стигне до победа или загуба, шотландският референдум служи като източник на вдъхновение и информация за това, което се случва тук, в Тексас", казва лидерът на движението.

Около 20 на сто от гласоподавателите в американския щат посочват, че биха подкрепили отделяне от САЩ заради преизбирането на Барак Обама за президент, а 67 се противопоставят на подобна перспектива, според допитване от януари 2013 година.

Тексас има население около 27 млн. души. В политиката на щата доминират републиканците, като от близо две десетилетие не е печелил демократ, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?