Приватизация на неизползвани терени в държавните болници

Приватизация на неизползвани терени в държавните болници
Неизползваемите терени на държавните болници трябва да се приватизират, а събраните пари по прозрачен начин да се инвестират в реконструкцията на лечебните заведения. Това обяви в четвъртък здравният министър Стефан Константинов.

Той обясни, че много болници разполагат с огромни, неизползваеми терени, за които в същото време се плащат данъци.

Според сегашния Закон за приватизацията държавните болници са в забранителен списък и не могат да се продават. Вероятно обаче те ще бъдат извадени от списъка с промяна в закона. Според Константинов приватизацията може да е факт още от 2011 година.

Въпреки че парламентът даде зелена светлина за болничната приватизация през май 2008 година, до момента тя не се случва. Още тогава депутати, шефове на болници и здравни експерти предрекоха провал, а прогнозите бяха, че продажбата ще тръгне първо от поликлиниките, а след това ще засегне обособените части в лечебните заведения.

“Винаги, когато се говори за обществена собственост, има подозрения, че някой ще се облажи, че ще има нещо скрито-покрито и т. н.“. Така Константинов обясни защо до момента нищо не се е случило с приватизацията на лечебните заведения, която бе регламентирана преди две години.

“Аз съм “за” приватизация, но парите от нея при пълна прозрачност да бъдат инвестирани в самите болници, защото те имат нужда като сграден фонд, от реконструкция”, обясни министърът.

Идеята за изваждане на държавни болници от забранителния приватизационен списък бе лансирана през февруари тази година и от вече бившия здравен министър Божидар Нанев в интервю за Ройтерс. Тогава Нанев заяви, че може да има законови промени. Той лансира тезата, че държавни болници могат да бъдат продадени, след като се реформират.

На продажба в момента не подлежат 64 здравни заведения. Сред тях са университетските, специализираните и бившите окръжни болници, както и центровете за рехабилитация и диспансерите.

Споделяне

Още по темата

Още от България