Продължава събарянето на незаконни къщи в ромските квартали във Варна

Продължава събарянето на незаконни къщи в ромските квартали във Варна

В петък продължава събарянето на незаконните постройки в трите ромски квартала във Варна. Акцията бе предприета след като поройните дъждове на 19 юни отнеха живота на 13 души в "Аспарухово".

Като една от възможните причини за големия брой жертви беше посочено именно незаконното зострояване на отводнителните дерета в квартала. След като във вторник бе дадено началото на разчистването на незаконно построените къщи в т.нар. "Гъбена махала" в кв. "Владиславово", напрежението там рязко нарасна.

На събаряне в махалата подлежаха 15 незаконни постройки, но стотина роми препречиха пътя на строителните машини, а собствениците на къщите се барикадираха в тях. Така първият ден от акцията по събарянето бе провален. Дошлите на помощ полицаи бяха посрещнати с камъни и викове "Гладни сме".

До момента заповеди за доброволно събаряне на незаконните си постройки са получили и 54 семейства във варненския квартал "Максуда". Повечето от постройките са разположени край ул. "Георги Пеячевич" – над отводнителното дере, както и по склоновете му. Техните собственици са получили срок от две седмици, за да премахнат доброволно къщите си. След това районната администрация ще събори постройките принудително.

Споделяне

Още по темата

Още от България