Проф. Велислав Минеков ще сигнализира ЕК за използването на европари за "безсмислено охолни" музейни строежи

Проф. Велислав Минеков ще сигнализира ЕК за използването на европари за "безсмислено охолни" музейни строежи

Проф. Велислав Минеков от Съюза на художниците ще изпрати жалба до Европейската комисия заради използването на европейски пари за музейно строителство в България. "За съжаление, цялата тази строителна инициатива в различни музеи и музейчета достигна своя апогей на своето безобразие. Министерството на културата не се занимава с тези, които създават култура, а се превърна в някакъв вид министерство на охолните строежи и то на безсмислените охолни строежи", коментира известният скулптор и преподавател пред БНР в неделя.

За строителството на "Българския Лувър" той каза, че това ще остане паметник на строителното безобразие, без каквото и да било оправдание за своето съществуване. Това е поредният музей, в който основната цел са парите.

Минеков, който влезе в Инициативния комитет на партия "Движение България на гражданите", припомни, че конкурсът за самата сграда беше много критикуван. По думите му, ако има нужда от нещо в областта на изобразителното изкуство, това е една съвременна постройка, предназначена за национална галерия.

Споделяне

Още от

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?