Производителите на ток вече ще купуват от НЕК, само ако имат недостиг

Заводски електроцентрали и топлофикационните дружества, които при производството на пара произвеждат и ток, вече ще са длъжни да използват тази енергия за собствените си нужди и ще могат да продават на “Националната електрическа компания“ само излишните им количества и само щата ще могат да купуват от НЕК енергия, само ако тяхната не им е достатъчна. Това коментира депутатът от ДПС и председател на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай в парламента, след като депутатите подкрепиха правителствените мерки за стабилизиране на енергетиката. Те трябва да заработят с приемането на поправките в два енергийни закона, които ще бъдат одобрени в петък сутринта на първо четене в пленарна зала.

“С промените даваме възможност на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да направи анализ и да сертифицира високо ефективните енергийни производства“, обясни Аталай.

Въвеждането на такива зелени сертификати трябва да спре изкупуването на енергия от топлофикации, които не са ефективни. Сред тях е и “Топлофикация-София“, за която още при обсъждането на модела на ценообразуване се твърди, че ще се наложи да се лиши от част от приходите си от продажба на електроенергия и да търси резерви, за да не вдигне съответно цената на топлоенергията.

Директорът на столичното парно Стоян Цветанов обаче коментира пред журналисти, че общинското дружество няма откъде да свие разходите си и да компенсира дефицит, ако бъде намалена цената, по която се изкупува произведената от него електроенергия по комбиниран способ. Той изрази надежда, че ДКЕВР ще оцени тежката ситуация системата и ще прецени как да балансира разходите на всички компании в сектора.

Около 80 от процента от цената на топлинната енергия е свързана с цената на горивната компонента - природния газ, обясни Цветанов. Останалата част от цената е за работни заплати и отчисления за амортизации на съоръженията, добави той.

Докато вървеше дискусията за подкрепата на поправките в енергийните закони, депутатът от БСП Димитър Горов предизвика веселие в пленарна зала с изчисленията си, че всъщност със сега предприеманите мерки кабинетът реално щял да намали цената на тока с 45 процента. Това той сметна на база на внесените от енергийните дружества заявления за промяна на цените им с 40 на сто нагоре от 1 юли. Тъй като кабинетът планира да я понижи с 5 на сто от 1 юли, на практика намалението е с 45 на сто от прогнозираните равнища, заяви Горов от трибуната на Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?