Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства около изборите

Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства във връзка с изборите. Разследването по тях е активно, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

 

Към 9 май по повод на постъпили сигнали с твърдения за извършени престъпления срещу политическите права на граждани, за цялата страна, са образувани предварителни проверки и досъдебни производства.

 

Образувани са общо 78 преписки, от които 57 са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По останалите 23 преписки предварителните проверки продължават.

 

По 12 досъдебни производства предмет на разследване е престъпна дейност, свеждаща се до организиране на предлагането или даването на имотна облага с цел склоняване на лица да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или партия.

 

По две дела се разследва дейност по образуване и ръководене на група, поставила си за цел да извършва престъпления срещу политическите права на гражданите.

 

Освен досъдебни производства по горепосочените престъпни състави, са образувани и две дела за престъпления по чл. 325 от Наказателния кодекс /хулиганство/ и по чл. 216 НК /унищожаване и повреждане/, които са във връзка с предстоящите избори.

Споделяне

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?