Прокуратурата отказа да стартира производство срещу Румен Петков

Прокуратурата отказа да стартира производство срещу Румен Петков

Проверката по сигнала на ДСБ за подготвен от вътрешния министър Румен Петков документ с невярно съдържание е приключила с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство. Това заяви в петък пред Mediapool зам.-главният прокурор Камен Ситнилски.

По думите му прекратяването на разследването се е наложило поради липса на данни за престъпление, извършено от министъра. Проверката продължи около 10 дни и е водена от прокурор в Софийска градска прокуратура. От държавното обвинение съобщиха, че подробна информация около акта за прекратяване ще бъде предоставена във вторник.

На 29 март депутатът от ДСБ Атанас Атанасов сезира главния прокурор Борис Велчев за извършено престъпление от страна на вътрешния министър Румен Петков, който, според партията, е съставил документ с невярно съдържание.

Става дума за писмо от 15 февруари т.г. до вътрешната парламентарна комисия, в която министърът е съобщил, че няма данни кандидатите за комисията по досиетата са били щатни или нещатни сътрудници на Държавна сигурност (ДС).

На 28 март обаче се оказа, че за номинираният от левицата Христо Марински е бил на резервен щат в ДС и е получавал заплата за това. В момента Марински е експерт по сигурността в президентството.

Според Атанасов вътрешният министър е извършил престъпление по чл. 311 от Наказателния кодекс. Разпоредбата гласи, че длъжностно лице, което изготви документ с невярно съдържание, може да получи до 5 години затвор и лишаване от права да заема поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България