Прокуратурата отново е поискала допълнителна проверка от данъчните на Доган

Прокуратурата отново е поискала допълнителна информация от Националната агенция за приходите (НАП) във връзка с провеждащите се проверки на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи зам.-главният прокурор Валери Първанов след срещата си с депутатите от парламентарната антикорупционна комисия в четвъртък.

Първанов обясни, че вече няколко прокурори работят по проверките срещу Доган. Едновременно се проверявали фирмите, които се свързват с него в публичното пространство, но обект на прокурорски интерес бил и самият лидер на ДПС.

Ахмед Доган и свързаните с него лица и фирми се проверяват от прокуратурата още от края на 2007 година, когато ДСБ внесе сигнал за т. нар. "имоти на Доган". Оттогава досега прокуратурата постоянно иска допълнителна информация за НАП, за да приключи своята работа. Пред Mediapool в средата 2008 година лично Първанов се оплака от повърхностната работа на приходната агенция.

През август от НАП обявиха, че вече са свършили работата по 7-те фирми, които в различни периоди са притежавали т.нар. "сарай" в Бояна, хотелът "Каза Домини" в Рибарица, спа-комплексът "Орфей" в Девин, паркът "Росенец" до Бургас и Дворецът на децата в родното село на ДПС-лидера Дръндар, Варненско. Институцията обяви, че резултатите са предадени на прокуратурата, но са конфиденциални. В началото на 2008 година НАП отново беше обявила проверката за приключена, но прокуратурата и тогава поиска допълнителна информация.

В момента срещу лидера на ДПС се води дело за конфликт на интереси пред Върховния административен съд заради получен хонорар от 1.5 млн. лева. Официалната версия е, че за тези пари дипломираният философ е предоставил консултации за хидроенергийни проекти, в това число за "Цанков камък".

Споделяне

Още по темата

Още от България