Прокуратурата подозира "корупционен елемент" в дейността на медицинския одит

Отстранената шефка на агенцията Златица Петрова не е разпитана

Снимка: БГНЕС

В дейността на Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО), която е обект на разследване от прокуратурата, има данни за "класическо претъпление по служба с корупционен елемент".

Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в петък пред бТВ, въпреки че само ден по-рано съобщи, че засега колегите ѝ нямат данни, че служителите на агенцията да са получавали някакви облаги, за да "имитират" проверки.

"Не бих използвала думата "чадър", но е факт прикриването на случаи от органите на разследване", коментира още Арнаудова по повод информацията, че от одита не са сигнализирали прокуратурата за общо 11 смъртни случая, въпреки съмненията за лекарски грешки.

В момента те са обект на проверка от съответните Окръжни прокуратури, където са се случили, но от държавното обвинение не искат да уточняват конкретните болнични заведения, за да не попречат на проверката.

"Изпълнителната агенция е била длъжна да уведоми прокуратурата, защото се касае за лекарски грешки, в резултат на които е настъпила смърт. Не само, че не е уведомена прокуратурата, но тези случаи са приключвани по незаконосъобразна процедура и, реално неспазвайки закона и наредбата, по която работи тази агенция, са нарушени правата на българските граждани", обобщи Арнаудова.

Тя потвърди неофициалната информация, че първоначалният сигнал за порочната практика в ИАМО е дошъл от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев. Както Mediapool вече писа, той е започнал да изпраща различни сигнали в прокуратурата след конфликт с шефката на агенцията Златица Петрова, която вчера бе отстранена от длъжност от здравния министър Кирил Ананиев.

По думите на говорителя на главния прокурор обаче, щом по случая са установени данни за престъпление, мотивите на подателя сигнала нямат значение.

"Със Златица Петрова не сме разговаряли. Прокуратурата не разговаря с хората, разпитва ги. Все още не е разпитана, в зависимост от доказателствата ще има различно процесуално качество", лаконична беше Арнаудова.

Подобно на пресконференцията си в четвъртък, тя призова всички граждани, които са подавали сигнали до медицинския одит, но случаите им не са били разгледани обстойно и адекватно, да се свържат с прокуратурата, за да дадат показания.

"На практика е имитирана дейност, а не е осъществявана такава, за каквато е създадена тази агенция по препоръка на ЕК", добави още Румяна Арнаудова, визирайки констатациите на Върховната административна прокуратура, че вътрешните документи в агенцията, регламентиращи реда на извършване на проверки, са били в тотално противоречие на съответната наредба на здравния министър.

Това е и причината, че над 50% от наказателните постановления, издадени през 2017 г. от медицинския одит, впоследствие са били отменени от съда заради процесуални нарушения, без да бъдат разгледани по същество.

 
Споделяне

Още по темата

Още от България