Прокуратурата поиска нова експертиза за смъртта на варненския владика Кирил

Митрополит Кирил

Прокуратурата изиска втора съдебно-медицинска експертиза за смъртта на Варненския митрополит Кирил, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, цитиран от бТВ в неделя.

Целта на втората експертиза е да покаже имал ли митрополитът заболявания, които са му помогнали да се удави.

"Тази експертиза е по писмени данни и документи. Той е човек, който се е грижел за себе си - ходел е на прегледи и изследвания, за което има документи. При аутопсията намерихме морфологични данни за удавяне и не намерихме данни за причинени други увреждания, различни от промените при удавяне. По този начин, казано категорично, няма какво друго да добавя”, коментира по повод на новото прокурорско искане доц. д-р Добринка Радойнова, експерт от Съдебна медицина.

А по повод на ширещите се слухове, че смъртта на митрополит Кирил, който се удави през лятото в морето, да е била насилствена, богословът и бивш председател на комисията по вероизповеданията проф. Иван Желев коментира: "Ако някой е искал да си разчисти сметките, би могъл да го направи по друг начин – например, да му предложи на владиката материални облаги освен да го премахне от пътя си. Няма и основания, както заяви и главният прокурор, няма сериозни основания да се намесва”, каза проф. Желев.

"Различните версии за смъртта будят подозрения, че има факти, които се укриват. Лично аз не вярвам, че се е удавил. Това е доста съмнително твърдение и това, което съм чувал около смъртта му, ме навежда да мисълта, че не е случайно и че е бил убит”, твърди обаче църковният настоятел във Варна Венцислав Димитров.

Според окръжния прокурор експертизата ще бъде готова скоро, след което ще бъде приключено и разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от България