За първи път

Прокуратурата се усъмни в случайното разпределение на делата

Съдия Мариян Марков си направи отвод от процеса срещу ексшефа на "Информационно обслужване"

Съдия Мариян Марков си направи отвод, за да не се съмнява прокуратурата в обективността му.

Съдия Мариян Марков от Софийския градски съд (СГС) си направи в понеделник отвод по делото срещу бившия шеф на държавното дружество "Информационно обслужване" Иво Николов.

Причина за решението му станаха съмнения, че системата за случайно разпределение в СГС е била манипулирана при избора на съдия-докладчик по казуса. За тях съобщи наблюдаващият прокурор Иван Аврамов, като подобно изявление на обвинител по общественозначим процес е без прецедент досега.

По думите на обвинителя такива данни е имало още при определянето на първия съдебен състав, който да гледа делото. Неговият председател Христинка Колева обаче веднага си е направила самоотвод, посочвайки като мотив именно нарушаването на случайния принцип на разпределение на делата в съда.

Като доказателство прокурор Аврамов посочи протоколите, които са съставени след като системата в СГС посочила Колева, а след това и Марков за съдиите, които да разгледат процеса срещу Иво Николов. Според обвинителя в двата документа били отразени само имената на двамата магистрати, вместо да фигурират и останалите им колеги, измежду които на случаен принцип те са били избрани.

"Нарушение на случайния принцип на разпределение на делата в СГС не е имало. Мотивите за отвод на съдебен състав се преценяват от съдията, чиито отвод е бил поискан", реагираха лаконично от ръководството на съда веднага след края на заседанието.

От пресслужбата на съда цитираха и мотивите за отвод на съдия Марков, според които той заявява, че "не е заинтересован от изхода на делото по какъвто и да е начин, но за да не останат каквито и да било съмнения от страна на прокуратурата за безпристрастността на състава, той си е направил отвод".

По повод твърденията на прокурор Аврамов, че изборът на първия съдия-докладчик по делото също е бил манипулиран и това личи от решението му да се самоотведе, от СГС не предоставиха становище.

Системата за случайно разпределение на делата навлезе в съдебната система преди 7 години, като гаранция за безпристрастно, обективно и бързо правораздаване. Нейната основна функция е на случаен принцип и без външна намеса да разпределя производствата между магистратите в съда, прокуратурата и следствието, така че да се постига еднаква натовареност и тежките процеси да бъдат равномерно поверявани на различните хора, включени в системата.

Съдии коментираха пред Mediapool, че в протоколите от поверяването на делата следва да бъдат отбелязани и останалите магистрати, измежду които е бил избран докладчикът по даден казус. С това обстоятелство са запознати и прокурорите, по отношение на които случайният принцип също е задължителен.

От защитата на Николов не пожелаха да коментират отвода на съдия Марков, тъй като обясниха, че във въпросния протокол са били посочени различни критерии, по които е бил определен съдебният състав, който да разгледа делото. Те обаче били отбелязани само с числа и не ставало ясно какви точно са. Основните критерии, заради които се изключват съдии от системата са отсъствие по болест, майчинство или отпуск, свръхнатовареност или защото са гледали мерки за неотклонение по съответния казус.

През април 2010 г. Николов бе обвинен, че от 29 януари 2008 г. до 30 април 2009 г., в качеството си на длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазване на повереното му имущество. Причинените щети вследствие на това деяние са за над 20 000 лева, твърди прокуратурата. На Николов бе повдигнато и обвинение за причинени значителни щети от над 81 000 лева, както и затова, че на 4 юни 2008 г. е присвоил 23 500 лева, собственост на дружеството.

"Информационно обслужване" е дружеството, което е ангажирано с преброяването на резултатите от изборите и обработва базата данни на митниците и Националната агенция за приходите. Освен това дружеството администрира системата ГРАО, която съдържа личните данни на всички българи. Фирмата има клонове в цялата страна, в нея работят над 800 души.

По информация на Mediapool иронична подробност е, че именно "Информационно обслужване" е една от фирмите, които разполагат с разработен вариант на система за случайно разпределение на делата, който неотдавна бе обсъждан като вероятен за използване от СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България