Прокуратурата вкара деветима "нагли" и бивш министър в съда

Прокуратурата вкара деветима "нагли" и бивш министър в съда

Прокуратурата внесе в сряда в съда обвинителните актове за отвличанията срещу групата на "наглите", както и по делото за подкуп, в което бяха замесени бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.

По случая с "наглите" държавното обвинение счита, че деветима от задържаните 25 души са отговорни за извършените серия от похищения в периода октомври 2007 до декември 2009 година. За ръководители на групата, наречена от МВР "Наглите", са сочени Ивайло Евтимов и Прокопий Прокопиев – Културиста.

Държавното обвинение разследва случая 9 месеца, преди да внесе делото в съда. Сочените за лидери на "Наглите" може да получат присъди от 5 до 15 години затвор, ако вината им бъде доказана.

Като участници в групата са посочени още Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Савчев. Тях ги грозят от 3 до 10 години затвор.

В обвинителния акт е посочено още, че техни жертви през този период са били Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и Румен Гунински – син.

Опитът за отвличане е бил осъществен спрямо Борислав Динев. Направеното от прокуратурата проучване показа, че покрай отвличанията групата е натрупала печалба от около 5 млн. лева.

Акцията на МВР "Наглите" започна веднага след отвличането на Румен Гунински - младши, син на правешкия бизнесмен Румен Гунински. При полицейската операция бе арестуван и Антон Петров – Хамстера, който впоследствие бе сочен за свързващо звено между "Наглите" и "Октопода". Преди два месеца обаче обвиненията срещу него за участие в отвличанията бяха свалени заради липса на доказателства.

За сметка на това по делото за подкуп срещу бившия министър Цонев и съдия Сантиров значителни промени засега не са се случили. Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт, който твърди, че Цонев и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов в съучастие са дали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Съдията Петър Сантиров е посочен като помагач.

По време на разследването публично стана ясно, че следователят, който е известен с прякора Пепи Еврото, трябвало да реши "правилно" досъдебно производство за неизгодна сделка, сключена от военното министерство, докато то е било оглавявано от Цонев. Следователят обаче уведомил началниците си за "неприличното предложение" и така тримата заговорници бяха "разпнати" от прокуратурата и МВР в показна акция точно преди Разпети петък.

Тримата получиха обвинения за даване и предлагане на подкуп. Пет месеца по-късно доказателства са събрани само за даването.

Споделяне

Още по темата

Още от България