Прокурорът, заплашил журналист от Mediapool, предложен за наказание

Етичната комисия към СГП: Кирил Димитров е нарушил Етичния кодекс на магистратите

Прокурорът, заплашил журналист от Mediapool, предложен за наказание

Обвинителят от Софийската градска прокуратура (СГП) Кирил Димитров, заплашил в края на февруари журналиста от Mediapool Борис Митов с думите: "Ако хвърля тогата, ще те разбия" и "Ще ти стъжня живота", е извършил нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати.

Това е окончателното становище на Етичната комисия към СГП, цитирано от "Правен свят" в сряда.

По време на проверката на действията на Димитров са били снети обяснения от няколко очевидци на случката, разиграла се на 28 февруари по време на почивката по делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров.

Тогава прокурор Димитров реагира изненадващо агресивно на молбата на репортера да му зададе уточняващ въпрос във връзка със съдебното заседание. Вместо отговор или отказ от коментар, обвинителят няколко пъти каза на Митов да се разкара, а след молбата на журналиста да бъде по-учтив, се стигна и до заплахите.

Впоследствие Димитров категорично отрече такъв инцидент да се е случвал и обвини журналистите, че му нарушават правата, като го записват в кулоарите на съда без да са му поискали разрешение. По неофициална информация на Mediapool той е заявил същото и пред шефа на СГП Николай Кокинов.

До проверката обаче се стигна, след като журналистът подаде сигнали за поведението на Димитров до главния прокурор Борис Велчев, до Висшия съдебен съвет (ВСС) и до Кокинов. Над 20 колеги на Митов от почти всички столични медии се включиха в подписка в негова подкрепа, с която поискаха Инспекторатът на ВКП и Етичната комисия на ВСС да извършат незабавна проверка, както и публичното извинение на Димитров.

Според становището на Етичната комисия към СГП Димитров е нарушил чл. 4 от Етичния кодекс на българските магистрати, който гласи: "Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен. Магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи."

Становището ще бъде изпратено на кадровиците в съдебната власт, които да преценят какво наказание трябва да понесе Димитров. В случай, че бъде санкциониран със забележка или порицание, градският прокурор Кокинов ще трябва да накаже подчинения си. Ако обаче ВСС прецени, че това не е достатъчно, Етичната комисия в съвета трябва да внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Кирил Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?