Прокурори разследват инцидентите по време на протестите в Атина

Започва разследване на инцидентите по време на протестите в Атина срещу новите рестриктивни мерки, съобщава гръцката телевизия "Антена", цитирана във вторник от БТА. Протестите в неделя, когато парламентът гласува предвидените в новия спасителен план реформи, прераснаха в безредици.

Според информацията те са предизвикани от маскирани лица, включили се в демонстрациите.

Прокуратурата към първоинстанционния съд в Атина ще разследва дали полицаите са използвали прекомерно сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, както и обстоятелствата, при които бяха ранени известният гръцки композитор Микис Теодоракис и журналистът и известен участник в гръцкото антифашистко движение Манолис Глезос при опита им да влязат в сградата на парламента.

Ще бъдат направени проверки и по повод информацията от собственици на магазини в Атина, че са им искани пари, за да не бъдат подпалени помещенията им.

Ще се разследват вандалските прояви в центъра на столицата, при които беше унищожена държавна собственост, бяха подпалени сгради и бяха ограбени магазини.

Вчера беше съобщено, че при разчистването на града след неделните протести са били събрани близо 40 тона мрамор и камъни. Пострадали са 93 сгради. Девет от тях имат историческо значение за Гърция. Щетите се оценяват на милиони евро.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?