Прокурорска проверка за частни имоти на плажа в Слънчев бряг

Прокурорска проверка за частни имоти на плажа в Слънчев бряг

Върховната административна прокуратура започна в петък проверка за частни имоти в рамките на плажната ивица на курорта Слънчев бряг, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Повод за това са изказванията в медиите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която през последните няколко дни обяснява, че институциите са безсилни пред павилионите в курорта, защото са разположени върху частни терени на плажа.

Прокуратурата коментира, че ако това е вярно, то някой е издал актове за частна собственост в разрез със закона. По силата на конституцията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие плажната ивица е изключителна държавна собственост.

"Явно незаконосъобразна е ситуация, при която в територията на морския плаж са обособени поземлени имоти с друг вид собственост извън публична държавна", коментират от прокуратурата и допълват, че това засяга правата на цялото общество.

Държавното обвинение обявява, че ще ангажира и отговорността на регионалния министър Николай Нанков в рамките на проверката. Причината е, че цялата информация за плажовете е в неговото министерство. Именно Нанков по закон е длъжен да води дела за защита на държавния интерес в подобни казуси.

В началото на февруари Николина Ангелкова се срещна с кмета на Несебър Николай Димитров. Тя го информира, че при инспекцията на плажа "Слънчев бряг-север" са установени частни имоти до плажа, върху които са разположени магазини и павилиони.

"Ние ще забраним щендерите (поставките, върху които стоката се провесва или поставя – б.р.), ние няма как да забраним павилиончетата, защото те са в частна собственост. Но всъщност, другият огромен проблем, който пък възниква от другата страна на плажа, защото независимо, че към момента наемателят на плажа изпълнява стриктно задълженията си, има премахнати над 190 обекта от тези, които надхвърляха търговската площ, заради която прекратихме концесията – спомняте си този етап, всъщност, на самия плаж има т. нар. "джобове", частни имоти, които също няма как да бъдат премахнати", коментира Ангелкова преди два дни пред БНТ.

Ангелкова обясни, че министерството ще изиска всички документи от община Несебър, за да провери как изключителната държавна собственост се е превърнала в частна. Тя казва, че министерството на туризма е сигнализирало прокуратурата, но от съобщението на прокуратурата се разбира, че това не е вярно.

Споделяне

Още по темата

Още от България