Цветлин Йовчев отказа да говори пред "50 души, които крещят и викат"

Протест пред МВР срещу посегателствата срещу журналисти

Вътрешният министър: Такива посегателства рядко се разкриват и по света

Генка Шикерова по време на протеста пред МВР. Снимка: БГНЕС

Десетки журналисти от най-големите национални медии и много печатни и електронни издания излязоха в петък на протест пред МВР срещу посегателствата над журналисти и в знак на солидарност с Генка Шикерова, чиято кола преди два дни бе умишлено запалена за втори път в рамките на година.

Протестът под надслов "Да се ядосаме сега! Утре може да е късно" бе организиран във Фейсбук като реакция на зачестяващите в последните години посегателства над представители на медии, нито едно от които не е разкрито от разследващите и до днес. Организаторите призоваха журналисти от различни медии и граждани да покажем, че няма да търпим натискът над свободата на словото да продължава и да остава без реакция от държавните институции.

МВР и прокуратурата продължават са безпомощни да намерят извършителите и поръчителите на взривовете пред редакцията на в. "Галерия" и в колата на Сашо Диков от 2011 г., както и на двата палежа на автомобили на Шикерова през септември м.г. и преди няколко дни.

Разследванията по първите два случая отдавна са спрени, тъй като липсват данни за заподозрени. Това стана повод главният прокурор Сотир Цацаров остро да разкритикува действията на МВР преди ден, сравнявайки силовото ведомство с Националния статистически институт, който просто регистрира нивата на престъпността.

Събралите се в петък изразиха възмущението си от очевидната неспособност на разследващите да разкриват подобни престъпления, от които страдат не само представители на медиите, но и хиляди други български граждани.

Служители на реда не позволиха протестът да се проведе пред самото министерство, а го пратиха на отсрещния тротоар.

"Вълнувам се от подкрепата. Хубаво е да видиш нормалност. Трогваща е тази солидарност на колегите дори от конкурентни медии. Дойдох не защото нещо се е случило с мен, а защото проявата е принципно срещу посегателствата срещу журналисти", каза Генка Шикерова.

В демонстрацията участваха и няколко протестиращи срещу кабинета "Орешарски", които спорадично скандираха "Оставка". Именно заради тяхното присъствие вътрешният министър Цветлин Йовчев не пожела да се срещне с журналистите, обясни парламентарният му секретар Тодор Пройчев.

"Формата на освиркване не е подходяща", лаконично обясни той, след което помоли събралите се да излъчат десетина свои представители, които да изслушат Йовчев в заседателната зала на министерството.

Предложението му категорично бе отхвърлено по простата причина, че протестът в подкрепа на Генка Шикерова нямаше характера на синдикално събитие, което да излъчва свои делегати за преговори с властта. Въпреки това Пройчев направи втори неуспешен опит да покани представители на журналистите в сградата, където да се срещнат с ръководството на СДВР, тъй като министърът вече бе отишъл на парламентарен контрол.

Междувременно самият Йовчев заяви пред репортери в Народното събрание, че "такъв тип престъпления се разкриват изключително трудно – не само в България, но и по света процентът на разкриване е изключително нисък".

"Правим възможното и ще направим всичко възможно да се разкрие. В момента нямаме информация, на базата на която да изградим мотивите", добави МВР шефът, уточнявайки, че "свободата на словото е фундаментална ценност на всяко едно демократично общество и трябва да полагаме всички усилия, за да я браним".

По думите на Йовчев той демонстрирал "с поведението си и с всичко, което правим в министерството", че твърдо стои зад тази теза.

"Г-жа Шикерова допуска, че е свързано с професионалната дейност, но самата тя няма информация какъв е бил мотивът, точно за какво някой иска да я сплаши, да ѝ отмъсти и точно кой стои зад това", каза вътрешният министър. Той допълни, че предстои да се изземат кадрите от още една охранителна камера в района, където бе запален автомобилът на телевизионната водеща.

"Това ще бъде извършено в понеделник и продължаваме, включително с технически средства да се опитваме да установим потенциални извършители", увери Йовчев.

Запитан дали в случая може да става въпрос и за личен мотив, той заяви, че към момента не разполагат с такава информация. "Не можем да градим хипотези, когато нямаме информация. Работим основно по такава хипотеза, която е свързана с това (работата ѝ като журналист – бел.ред.), защото тя е най-опасната, с най-голяма обществена опасност е", уточни той.

"Разбира се, че ще работим с всички сили, но ако нямаме никаква идея за това какъв би могъл да бъде мотивът и какъв е потенциалният поръчител на едно такова нещо, е изключително трудно да се разследва едно такова престъпление", повтори тезата си Йовчев, че подобни посегателства са много трудно разкриваеми по целия свят.

По повод критиките на Цацаров, че МВР предимно регистрира, а не разследва адекватно тези престъпления, Йовчев отбеляза :"Аз ги възприемам по начин, по който изказването е в посока, че трябва да повишаваме ефективността в разследването".

На въпрос защо не е пожелал да слезе при журналистите, събрали се пред МВР на ул. "Шести септември", министърът отговори, че нямало смисъл да опитва да разговаря с "50 хора, които крещят и викат".

Споделяне

Още по темата

Още от България