Протестиращи виетнамци подпалиха фабрики на китайци в Южен Виетнам

Протестиращи виетнамци подпалиха фабрики на китайци в Южен Виетнам

Антикитайски демонстранти подпалиха петнайсетина чуждестранни фабрики и нанесоха щети на множество други промишлени обекти в южната част на Виетнам. Протестиращите нападнаха промишлени обекти, сметнати от тях за китайски, но някои от предприятията са били тайвански и южнокорейски, посочва Асошиейтед прес.

В индустриални зони в Южен Виетнам тази седмица избухнаха бунтове, в които участваха хиляди работници, разгневени от китайски петролни сондажи в спорен район в Южнокитайско море. Размириците се разразиха в момент на повишено напрежение между Китай и Виетнам, които имат близки търговски и политически връзки, но и история на сблъсъци и териториални спорове, предизвикващи значително недоволство сред виетнамците, изтъква Ройтерс.

Това бяха най-сериозните размирици в строго контролираната страна от години. Те подчертават опасностите за правителството, което се опитва да потуши обществения гняв срещу Китай и същевременно протестира срещу китайските действия в район на Южнокитайско море, който Виетнам смята за свой, отбелязва Асошиейтед прес.

Тайван извика днес виетнамския посланик във връзка с щетите, нанесени на тайвански предприятия при антикитайски протести в Южен Виетнам, предаде ДПА.

Според тайванското външно министерство при демонстрациите са били ранени най-малко двама тайванци и са били повредени тайвански фабрики и съоръжения.

Ведомството призова тайванските бизнесмени във Виетнам да поставят табели с надпис "Тайван" на виетнамски език пред своите предприятия, за да не бъдат погрешно смятани за китайски, отбелязва ДПА.

Още по темата
Още от Свят

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?