Протестиращи виетнамци подпалиха фабрики на китайци в Южен Виетнам

Протестиращи виетнамци подпалиха фабрики на китайци в Южен Виетнам

Антикитайски демонстранти подпалиха петнайсетина чуждестранни фабрики и нанесоха щети на множество други промишлени обекти в южната част на Виетнам. Протестиращите нападнаха промишлени обекти, сметнати от тях за китайски, но някои от предприятията са били тайвански и южнокорейски, посочва Асошиейтед прес.

В индустриални зони в Южен Виетнам тази седмица избухнаха бунтове, в които участваха хиляди работници, разгневени от китайски петролни сондажи в спорен район в Южнокитайско море. Размириците се разразиха в момент на повишено напрежение между Китай и Виетнам, които имат близки търговски и политически връзки, но и история на сблъсъци и териториални спорове, предизвикващи значително недоволство сред виетнамците, изтъква Ройтерс.

Това бяха най-сериозните размирици в строго контролираната страна от години. Те подчертават опасностите за правителството, което се опитва да потуши обществения гняв срещу Китай и същевременно протестира срещу китайските действия в район на Южнокитайско море, който Виетнам смята за свой, отбелязва Асошиейтед прес.

Тайван извика днес виетнамския посланик във връзка с щетите, нанесени на тайвански предприятия при антикитайски протести в Южен Виетнам, предаде ДПА.

Според тайванското външно министерство при демонстрациите са били ранени най-малко двама тайванци и са били повредени тайвански фабрики и съоръжения.

Ведомството призова тайванските бизнесмени във Виетнам да поставят табели с надпис "Тайван" на виетнамски език пред своите предприятия, за да не бъдат погрешно смятани за китайски, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят