Против пълната забрана на цигарите в заведенията са 60% от българите

Против пълната забрана на цигарите в заведенията са 60% от българите

Въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията не се подкрепя от 56% от българите, според които настоящите ограничения за достатъчни или забраната трябва да важи само в заведения, където се сервира храна. Това сочат оповестени в понеделник резултати от проучване на агенция "Ноема“ сред 1500 души над 18 години, равен брой пушачи и непушачи от различни области и типове населени места в страната. Телефонното изследване е направено по повод влизащата от 1 юни в сила забрана за тютюнопушене на обществени места.

Средно 77% от анкетираните смятат, че това ще се отрази негативно на ресторантьорския бизнес и на собствениците на заведения. Тази теза се подкрепя от близо 70% от непушачите и от 86% от пушачите.

 

Също 77 на сто от запитаните смятат, че като цяло сега действащите ограничения се спазват. Това мнение споделят и 71% от непушачите, участвали в проучването, както и 79% от хората, които често посещават заведения. Според 79% от хората пълната забрана няма да се спазва навсякъде или ще бъде прилагана само на някои места. Това е становището и на над 70% от непушачите.

 

В същото време собственици на заведения са недоволни от това, че с поставените през 2010 г. изисквания за обособяване на отделни помещения за пушене, които да са оборудвани със съответна вентилация, държавата ги е принудила да направят ненужни инвестиции.

 

"Общото мнение на пушачите е, че дори и да се въведе пълна забрана, това няма да ги откаже и те ще продължат да пушат“, коментира проучването Дивил Кулев, развитие изследвания и анализи в "Ноема“.

 

В проучването са взели участие равен брой пушачи и непушачи, които живеят в София (18%), oбластни градове (35%), необластни градове (23%) и села (24%). Сред анкетираните броят на респондентите на възраст между 18 и 25 години е 16%, между 26 и 35 години е 21%, между 36 и 45 години е 22%, между 46 и 55 години е 21% и между 56 и 65 години е 21%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?