Управляващите пак се чудят как да заобиколят пълната забрана за пушене на закрито

Имало политическа воля за въвеждането й, но всичко ще се реши в зала

Управляващите пак се чудят как да заобиколят пълната забрана за пушене на закрито

Депутати от управляващото мнозинство отново пускат идеи пълната забрана за пушене на закрито, която трябва да влезе от 1 юни, да не е съвсем пълна. Въпреки, че промените в Закона за здравето, регламентиращи забраната, са внесени в парламента в началото на годината, те още не са гласувани в зала на първо четене. Минали са само през комисии и то не през всички. Водещата здравна комисия подкрепи с пълно мнозинство забраната. Тя бе предложена от бившия здравен министър Стефан Константинов, но се подкрепя и новия министър Десислава Атанасова. Освен това тя получи и благословията на премиера Бойко Борисов.

В управляващото мнозинство обаче се обсъждала идеята пушенето да бъде позволено по изключение след 22 часа в барове и дискотеки, съобщава в. “Стандарт“. Атанасова заявила пред изданието, че ако има предложения "забраната да не е в сила след 22 часа“, това ще бъде обмислено.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви пред Mediapool, че законопроектът е обект на сериозен дебат като крайното решение ще се вземе в зала, но също така посочи, че има политическо решение за приемане на пълната забрана.

“Законопроектът е обект на сериозен дебат, защото всички аргументи “за“ и “против“ тютюнопушенето сега отново ще избуят като страсти. В тази връзка се чуват различни предложения, но иначе парламентарната норма е да се приеме законът такъв какъвто е на първо четене, а всеки народен представител има право да прави предложения между първо и второ четене. Окончателният вариант ще се реши в зала“, каза тя.

Попитана има ли политическо решение в парламентарната група на ГЕРБ как да се гласува по този законопроект, Дариткова заяви: “Политическото решение е това, което заяви и премиерът, че ще въведем забраната за пушене на обществени места от 1 юни“.

“Естествено има депутати, които са против, но това е въпрос, който е надпартиен, според мен“, допълни тя.

Мнозинството на ГЕРБ в парламента вече веднъж либерализира режима като отмени пълната забрана, гласувана от тройната коалиция още преди да влезе в сила. Така беше регламентирано големите заведения да обособят специални, плътно заградени помещения за пушачи, а на малките заведения до 50 кв. метра беше дадена възможност да избират дали в тях да се пуши или не. Местата, където пушенето е позволено пък бяха забранени за деца до 18-годишна възраст.

Два месеца преди да влезе в сила забраната тя все още не е гласувана дори на първо четене от парламента, което още повече засилва лобисткия натиск от страна на бизнеса, тъй като все още всичко е поправимо между първото и второто четене. Управляващите пък незнайно защо протакат приемането на този закон, с което само засилват усещането, че все още нищо не е решено.

Самият премиер Бойко Борисов дълго се лута между различни срокове, в рамките на които да бъде въведена забраната, докато най-накрая се спря на датата 1 юни 2012 година. Под натиска на протестите обаче той лесно мени мнението си, а браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите вече започнаха да му пращат протестни писма с искане за отсрочка.

След гласуването в зала на първо четене на промените вероятно ще станат ясни и основните кръгове, които искат да се въведе по-либерален режим.

Споделяне

Още по темата

Още от България