ГЕРБ предлага да се забрани пушенето и по стадионите

Снимка: БГНЕС

Освен забрана за тютюнопушене на закрито от 1 юни, депутати предлагат да се забрани и пушенето на някои открити места като стадиони, летни кина и други спортни и културни прояви, за които се закупуват билети. Предложението да се забрани тютюневия дим по стадионите е внесено от депутатите от ГЕРБ Джема Грозданова, Стафани Михайлова и Петър Петров между първото и второто четене на промените в Закона за здравето.

Новите идеи ще бъдат обсъдени в четвъртък на заседанието на парламентарната здравна комисия.

До 1 юни остават около три седмици, а забраната тепърва трябва да бъде одобрена от парламентарните комисии, а след това и от Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Десислава Атанасова вече заявиха, че забраната за пушене на закрито ще бъде приета, независимо от недоволството на ресторантьорския бранш, но крайното решение ще бъде на депутатите.

Новото предложение на депутати от ГЕРБ е да се забрани и пушенето на открити обществени места, на които се организират обществени мероприятия за деца и ученици. Пушенето ще е забранено и в дворовете на детски градини, ясли и училища. Петър Курумбашев от левицата предлага дори още по-кардинални мерки като това пушенето да се забрани и на спирките на градския транспорт, обществените паркове и градини и детските площадки.

Както се очакваше, депутати от различни групи са внесли и предложения за забрана на тютюневия дим на работните места – нещо, което беше пропуснато в първоначалния вариант на законопроекта.

Не липсват и предложения за по-либерален режим на пушенето на закрито. Независимият депутат Кирил Гумнеров предлага пушенето да е позволено в хотели, ресторанти, питейни заведения, барове, дискотеки, казина и игрални зали за хазартни игри след 22 часа и целодневно в частни офиси по решение на собственика.

Депутатът от ДПС Ердоган Ахмедов предлага да се допуска пушене в заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа.

От закритите обществени места най-вероятно пушенето ще остане позволено само на обособени места на летищата като там ще е забранено за лица под 18 години.

Депутатите се отказаха с промените в закона да въведат и забрана за продажба на енергийни напитки на деца. Причината е, че е трябвало да съгласуваме тази мярка с другите страни в ЕС, а процедурата за това не е започнала навреме. За да може поправките в закона, уреждащи забраната за пушене, все пак да минат, забраната за продажба на енергийни напитки на деца се оттегля.

Вместо това се забранява рекламата на енергийни напитки, насочена към лица под 18-годишна възраст, както и да се излъчва в предавания или да се публикува в печатни издания, предназначени за тях. Освен това подрастващи няма да могат да участват в рекламите на такива напитки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?