Противогрипни ваксини в аптеките ще има от другата седмица

Противогрипни ваксини в аптеките ще има от другата седмица

Следващата седмица в аптеките ще бъдат налични още 7000 дози противогрипни ваксини, съобщи в петък главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. Те са подсигурени от една от фирмите вносителки, но няма да могат да задоволят повишеното през тази година търсене.

“За втора година се случва да се изчерпят противогрипните ваксини. Миналата обаче се изчерпаха една към края на сезона. Хубаво е, че явно има по-голям интерес, хората все повече разбират, че това е начинът да се предпазят от грип“, каза Кунчев.

Кунчев очаква, че след повишаването на търсенето на тези ваксини, следващата година ще бъдат внесени по-големи количества, но като цяло недостиг на ваксини се усеща в много държави заради особеностите на производствения им процес.

“140 000-150 000 дози вече са недостатъчни за България, производителите ще се съобразят с тази тенденция. Другото, което ще реши проблема е приемането на програмата за безплатно имунизиране на хората над 65-години. Тя обаче ще стане факт едва от следващия сезон“, уточни той.

Също заради малкия пазар у нас не се продава и ваксина срещу варицела, но Кунчев очаква това да се промени след като тя бъде включена като препоръчителна в имунизационния календар и държавата започне да я поема за желаещите да я поставят.

“Докато една ваксина не е включена в календара и министерството не я купува и не я осигурява, няма как да се появи на пазара. Очевидно очакванията са да няма кой знае колко голямо търсене, тя е скъпа ваксина и затова производителите не правят усилия да я регистрират и да присъства на свободния пазар. Нашето желание е от 2020-2021 г. да присъства в препоръчителния имунизационен календар“, уточни той.


“Имунизацията е важна и в 21 век да умират хора от ваксинопредотвратими заболявания е срамно“, каза още Кунчев. По думите му нито хепатит А, нито варицелата са напълно безобидни заболявания. “И ако хепатит А може да бъде предотвратен с добри хигиенни навици, то варицелата не подминава никого. Миналата година имахме два смъртни случая от варицела и нашето желание е ваксината срещу тази шарка да се появи и на българския пазар, за да не се налага хората да си я купуват от чужбина“, каза Кунчев.

При наблюдаваното закъснение на грипа можем да се ваксинираме и до края на декември, посочи Кунчев.

При грипа е важно да защитим тези, за които може заболяването да е фатално - деца, хора с хронични заболявания, възрастните над 65-години. Останалите хора, могат да го изкарат и на крак, както става най-често, без никакви усложнения“, допълни той.

По думите му не се очакват особености в клиничната картина на грипа или в начина му на протичане, но е важно да не бъде подценяван. За разлика от останалите респираторни заболявания, при грипа са ангажирани много органи, системи в организма и оттам идва риска от по-тежко протичане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?