Процесът срещу Тръмп приключи, но окончателната присъда още не е произнесена

Процесът срещу Тръмп приключи, но окончателната присъда още не е произнесена

В Холивуд това се нарича фалшив финал – когато историята изглежда, че свършва, но все още не е. Процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп завърши в сряда със заключение, което не е изненадващо – той бе оправдан. В действителност обаче финалът ще е в края на ноември, когато американците ще гласуват на избори, пише агенция Ройтерс.

Тогава демократите окончателно ще разберат дали хазартният им ход с привличането под отговорност на трети президент в историята на САЩ ще им донесе някакви електорални дивиденти сред колебаещите се избиратели. Социологическите проучвания по време на процедурите по импийчмънта не показаха някакви значими политически щети за Тръмп – мненията сред републиканците и демократите си останаха в голяма степен непроменени от самото начало.

Също през ноември републиканците в Конгреса, особено в онези райони и щати, които са на кантар, може да разберат каква е политическата цена за това, че издигнаха човешка стена, която да блокира усилията за отстраняване на Тръмп от Овалния кабинет.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че на избирателите са тези, които след девет месеца ще дадат крайната си присъда дали Тръмп е злоупотребил с правомощията си, като е притискал Украйна да разследва политическия му съперник от Демократическата партия Джо Байдън.

Влиянието на процеса по импийчмънт върху изборите далеч не е ясен. Към момента на изборния ден, импийчмънтът на Тръмп и партийните битките около него може да са далечен спомен за много избиратели, загрижени за насъщните си проблеми.

И все пак, импийчмънтът на един от най- поляризиращите президенти в съвременната история на САЩ разтърси изборната надпревара, като активизира базите и на двете партии.

"Мисля, че свърши едно добро нещо за демократите. Пробуди някои от активистите за реалната възможност Тръмп да спечели втори мандат", казва Лари Сабато, директор на Центъра за политики в Университета Вирджиния.

Покрай импийчмънта Тръмп събра милиони долари за кампанията си за преизбирането си – чисто 46 млн. долара за четвъртото тримесечие на 2019 г., най-изгодният му "улов" в кампанията за втори мандат. Парите, събрани в хода на процедурите по импийчмънта, бяха най-вече от негови привърженици, гневни от опита на демократите да го свалят от власт, заявяват официални представители от Републиканската партия.

Демократите, които трябва да се притесняват от крехкото си мнозинство в Камарата на представителите, също видяха значително повишение на събраните средства както за кандидат-президентите си, така и за кандидатите си за Конгреса.

Вероятно по време на предизборната кампания кандидатите на двете партии ще се атакуват взаимно с реклами в медиите за това дали с гласа си са подкрепили или отхвърлили импийчмънта, смятат политически анализатори. На някои места тези реклами вече започнаха.

Когато председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси (най-високопоставеният демократ в Конгреса) обяви през септември началото на разследването по импийчмънта, мнозина демократи се надяваха да спечелят по-голям дял от общественото мнение. Тогава Пелоси цитира проучвания, показващи нарастваща подкрепа сред американците да се разследва поведението на Тръмп, припомня Ройтерс.

През следващите месеци общественото мнение клонеше към подкрепа за импийчмънт на президента. Желаната подкрепа обаче не се материализира, независимо от излъчваните по телевизията изслушвания в Конгреса, когато бивши и настоящи правителствени служители разказаха детайлно какъв натиск е бил оказван да бъде Украйна принудена да започне разследванията, които Тръмп пожела.

Решението на Пелоси да даде старт на разследването потуши нарастващата врява сред нейната партия, особено от ляво, за импийчмънт срещу Тръмп. Самата Пелоси месеци наред се съпротивляваше на подобно развитие, притеснявайки се от негативни електорални последици за демократите.

Решението ѝ даде на партията единна обществена позиция срещу възмутителното според демократите поведение на Тръмп – боен вик, който те могат да използват срещу републиканците през ноември.

Конгресмени от Демократическата партия казват, че решението на републиканците в Сената да не допуснат в процеса свидетели срещу Тръмп и да го оправдаят, може да ги издебне през ноември.

"Много хора ще гледат Републиканската партия и ще си казват: За тях беше по-важно да защитят президента, отколкото да разберат какво точно се е случило", казва Джил Сиснерос, един от последните представители на демократите в Камарата на представителите, който реши да подкрепи разследването по импийчмънта.

Както изтъкна председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, импийчмънтът ще бъде част от наследството на Тръмп, а гласът на сенатора републиканец Мит Ромни срещу Тръмп по обвинението за злоупотреба с власт лиши президента от възможността да отхвърля процеса като изцяло политическо начинание.

Хора от кампанията на президента обаче твърдят, че той е победил.

"Оправдаването означава пълно оневиняване. Решението на демократите да започнат процеса по импийчмънт ще бъде запомнено като най-погрешното решение в американската история", каза Тим Мъртоу, ръководител на връзките с обществеността на кампанията на Тръмп.

В израз на увереност, минути след като сенаторите го оневиниха, Тръмп публикува в Туитър видеоклип, на който е показано, че той ще се кандидатира на още много избори далеч напред в бъдещето - намек, че иска да е президент през следващите десетилетия.

Американските президенти по конституция имат право само на два мандата. Срещу Тръмп по време на процеса по импийчмънт в Сената бяха отправени обвинения, че действа като автократ и монарх.

Тръмп публикува няколко часа по-късно друг видеозапис, на който Ромни е определен като "тайния коз на демократите" и на който се обяснява, че сенаторът се е опитал "да проникне" в правителството, когато Тръмп е обмислял дали да го назначи за държавен секретар.

Тръмп вече може да се похвали, че е оцелял не само след разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в негова полза на изборите през 2016 г., а сега и импийчмънта. Тръмп казва, че и двете атаки срещу него са провокирани от елементи на "Дълбоката държава" в правителството на САЩ, които са против неговото управление.

Проучване на Reuters/Ipsos показва, че процедурите по импийчмънта не са се отразили върху популярността на президента сред американците.

Според последното проучване, проведено между 3 и 4 февруари, 42% го одобряват, докато 54% не го одобряват. Почти същото бе съотношението между двете групи и когато започна разследването по импийчмънта през септември – тогава одобрението беше 43%, а неодобрението – 53%.

*Материалът е подготвен от Mediapool

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари