"Прозрачност без граници" и 16 партии с договор срещу купуването на гласове

Асоциацията "Прозрачност без граници" и шестнадесет политически формации, регистрирани за участие във вота на 5 октомври, сключиха в понеделник Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори.

В инициативата се включиха представители на повечето политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация". Реформаторският блок, АБВ и НДСВ.


Общественият договор е разработен от Асоциация "Прозрачност без граници", която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите.

Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция.

В документа е записано, че политическите формации се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания.

Формациите, които влязат в Народното събрание, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес.

Организаторите посочиха, че този договорът е морален ангажимент и има важно обществено значение.

Споделяне

Още от Избори 2014