Путин даде руско гражданство на Депардийо

Божидар Димитров: "Бързо, че ще изпуснем богатите чужденци"

Жерар Депардийо в ролята на ексцентричния руски монах Григорий Распутин във френско -руския филм от 2011 г.

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се дава руско гражданство на Жерар Депардийо, след като по-рано тази година намерението на френския актьор да се пресели в Белгия заради данъците предизвика шумен скандал.

"В съответствие с точка "а" от член 89 на конституцията на Руската федерация да се удовлетвори заявлението за приемане на руско гражданство на Жерар Ксавие Депардийо, роден през 1948 г. във Франция", се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от РИА Новости.

Владимир Путин още в аванс бе заявил, че ако Жерар Депардийо поиска руски паспорт, ще го получи. Федералната миграционна служба обаче съобщи тогава, че не е поучавала такава молба.

В началото на декември френските медии съобщиха, че актьорът си е купил имот в Белгия и има намерение да поиска белгийско гражданство заради приетия от френското правителство огромен данък върху високите доходи. Министър-председателят на Франция нарече постъпката на Депардийо "жалка" и го обвини в липса на патриотичност в тежките за французите времена.

В отговор актьорът публикува писмо, в което съобщи намерението си да се откаже от френско гражданство. "От всички, които напуснаха страната, никой не е бил толкова оскърбен, колкото аз... Заминавам, защото според вас успехът, творчеството, талантът и изобщо уникалността трябва да бъдат наказани...", обясни той постъпката си.

Актьорът съобщи още, че за 45 години творческа дейност е платил на Франция 145 милиона евро данъци.

След като указът за гражданството на Депардийо бе публикуван, прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков обясни, че решението е заради "приноса на френския актьор за развитието на руското кино".

"Работата е там, че Депардийо взе участие в редица големи кинопроекти, известна е и работата му над ролята на Распутин", обясни представителят на държавния глава. По думите му филмът за Распутин още не бил излязъл по руските екрани, но това било "много смело и ново осмисляне на тази роля".

След като стана известен указът на президента, едновременно двама ръководители на руски региони изразиха готовност да "заселят" французина при себе си. "Хубава новина. Жерар Депардийо получил руско гражданство. Аз вече предложих Депардийо да живее в Грозни, ако получи гражданство. Добре дошъл да е!", написа ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров.

"Трябва да дадем жителство на Депардийо в Санчурския район в Кировска област. Или в Пижанския район", предложи на свой ред губернаторът на централно-руската област Никита Белих.

"Още един пияница"

Руският режисьор Станислав Говорухин, който ръководеше предизборния щаб на Владимир Путин, нарече решението на президента измама. "Още един пияница. Той няма да седне да живее в Маринска гора (престижен район в Москва - бел. ред.). Противно ми е да говоря за Депардийо", каза той.

След като избухна скандалът с френския актьор, който първоначално реши да се засели в Белгия и да поиска там гражданство, и в България се намериха гласове, които препоръчаха нашата държава да примами с гражданство Депардийо. Русенец дори изпрати писмо до французина с покана да дойде в България, като му описа колко прекрасна държава сме.

Божидар Димитров: Бързо, че ще изпуснем богатите чужденци

 

Руският паспорт на Депардийо предизвика напълно уместна реакция и в България. ма съвсем сериозни основания да очакваме една вълна от желаещи да получат българско гражданство, богати чужденци, които бягат от високи данъци в собствените си страни", заяви бившият министър без портфейл Божидар Димитров по повод на даденото от руския президент гражданство на френския актьор.

"В САЩ данъците са 42 % от доходите. Франсоа Оланд във Франция, след като дойде на власт, ги направи 75 % и естество купища френски бизнесмени потеглиха за гражданство към Белгия, Швейцария и други европейски страни. Би следвало да очакваме, че такава вълна ще има и към нас", заяви Димитров, който освен като директор на Националния исторически музей е известен и като горещ радетел на българщината.

 

Той призова възможно най-бързо да бъдат приети закони, които да дадат възможност чужденци да получават българско гражданство, ако си платят.

"А защо все още няма? Защото двата закона, по които могат да станат български граждани, в момента отлежават в парламента. Каквато е световната практика, е предвидено срещу определена инвестиция в България, и по двата закона - за българско гражданство и по закона за чуждестранни инвестиции, да се става български гражданин", обясни Димитров пред Агенция "Фокус".

"Доколкото знам, в закона за българското гражданство е предвидено това да става или срещу 200 000 евро инвестиция или дарение в областта на духовната култура или спорта. Толкова беше предвидено и в закона за чуждестранните инвестиции, но някъде из комисиите, някои суперпатриоти предложиха 4 милиона лева и 50 работни места. И е съвършено справедливо, президентът на републиката да върне вече приетия закон и да наложи вето върху него", продължи историкът.

"Защо? Защото сумата е неправомерно голяма. Няма страна в света, която да иска толкова висока сума за гражданство", аргументира се Божидар Димитров и продължава:

"В Съединените щати сумата за придобиване на американско гражданство по тази линия е 1 милион долара, което не е повече от 1.5 млн. лева. Ние искаме следователно 2.5 пъти повече. В Канада е 500 хиляди долара. В Испания е 250 хил. евро, около 150 хиляди евро е в Унгария. Следователно, не бива с този уж закон да режем възможността в България да навлязат както чуждестранни инвестиции, също така и да се установят руски, украински, казахстански компании. Те, така или иначе, идват, но изпитват известни трудности да развиват своя бизнес", обясни още Димитров.

Миналия месец президентът Росен Плевнелиев наложи вето на спорните промени в закона за насърчаване на инвестициите, които регламентират даването на българско гражданство срещу инвестиции от 1 млн. лева и в същото време въвеждат завишени изисквания за право на пребиваване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?