Путин вижда Русия като лидер в ядрената енергетика, дава "Белене" за пример

Путин вижда Русия като лидер в ядрената енергетика, дава "Белене" за пример

Русия може да заеме не по-малко от една четвърт от световния пазар на услугите по строителство и експлоатация на атомни електроцентрали, като предлага на партньорите си не само строителство на АЕЦ, но и целия набор услуги по техническо обслужване и модернизация на действащите централи, а също и по доставка и рециклиране на ядрено гориво. Това обяви руският премиер Владимир Путин по време на съвещание по въпросите на ядрената енергетика във Волгодонск, съобщи РИА Новости в четвъртък.

"Ние имаме солиден пакет от поръчки, но трябва да се движим по-нататък", каза Путин. Като конкретен пример той посочи първия блок на АЕЦ в иранския град Бушер, който трябвало да бъде пуснат в експлоатация през лятото на тази година, и съгласуванитепо време на посещението му в Индия преди седмица планове за строителство с руска помощ на 12 енергоблока.

"Продължава работата и в България по проекта АЕЦ "Белене", допълни руският премиер.

Той напомни, че в момента на "Росатом" принадлежат 40 процента от световния пазар от услугите по обогатяване на уран и 17 процента от доставките на ядрено гориво за АЕЦ.

РИА Новости припомня, че строителството на АЕЦ в Бушер започва още през 1975 г. от германски компании, които обаче се отказват от договора сред ислямската революция в Иран, завладяването на американското посолство в Техеран и въведеното от САЩ ембарго върху доставките на високи технологии за Иран.

Сега обектът се довършва от руската ЗАО "Атомстройекспорт". Строителството трябваше да бъде завършено през юли 1999 г., но сроковете се отлагаха няколко пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?