"Шишеджам" ще прави завод за плоско стъкло край Търговище

Турската компания "Шишеджам" стартира реализацията на проекта за изграждане на завод за стъклопроизводство в землището на Търговище, съобщи вицепрезидентът на компанията Алев Яреман. Първоначалните планове на компанията бяха да инвестира край Русе. Тази възможност обаче пропадна заради неуредици по прехвърлянето на искания от "Шишеджам" парцел.

Яреман съобщи, че днес е подписан договор с българска геологопроучвателна фирма за построяването на завода. По нейните думи инвестицията от 160 милиона долара е първата най-голяма в България инвестиция на зелено.

От тях 100 милиона ще бъдат вложени в мощности за производство на фино стъкло, а останалите 60 милиона - за изработване на стъклени изделия. Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2005 година.

Новоразкритите работни места ще са общо 700, като 200 ще са ангажирани в производството на плоско стъкло, а останалите 500 - в съпътстващите производства.

Държавата се ангажира с изграждането на инфраструктурата до производствената площадка, съобщи вицепремиерът Лидия Шулева. Тя уточни, че след приключване на инженерните проучвания ще бъде определен размерът на инвестицията за изграждането на инфраструктурата, която държавата ще осигури.

Според нея това ще бъде първият пример за индивидуално обслужване на големите чуждестранни инвеститори, залегнало в промените в Закона за насърчаване на инвестициите, който предстои да бъде приет в началото на 2004 г.

С решение на правителството вчера беше предоставен безвъзмездно имот от 840 декара, частна държавна собственост в землището на Търговище, за построяването на завода.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?