Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Работодатели сигнализират за проблеми около наемането на хора с увреждания

1 коментар
Работодатели сигнализират за проблеми около наемането на хора с увреждания

Работодатели сигнализират за проблеми около прилагането на новото законодателство, свързано с наемането на хора с увреждания. За трудностите, с които бизнесът се сблъсква, от Българската стопанска камара изпратиха писмо в петък до министъра на труда и социалната политика.

Един от проблемите е, че при действащата нормативна уредба работодателите нямат достъп до информация за наетите по трудов договор работници и служители с трайни увреждания в съответствие с легалното определение в Закона за хората с увреждания. Липсват нормативни основания за изискване на тази информация, както от компетентните държавни органи, така и от вече наетите служители или от кандидатите, с които предстои сключване на трудов договор.

Така компаниите са поставени в невъзможност да преценят дали вече са изпълнили своите задължения за назначаване на хора с трайни увреждания съгласно въведените със закона квоти. Същото се отнася и за прилагането на алтернативни мерки като купуването на стоки и услуги от специализирани предприятия на хора с увреждания или от т. нар. предприятия от солидарната икономика. Затова според БСК е необходима незабавна интеграция на регистрите за сключените трудови договори, осигурените лица и за издадените решения на експертни лекарски комисии.

Следва да бъде осигурен и регламентиран достъп до необходимите данни за работодателите при изразено съгласие на работник или кандидат за заемане на съответната длъжност.

Според БСК работодатели, получили отказ за заемане на съответната длъжност от хора с трайни увреждания, „насочени от дирекции "Бюро по труда" или от трудови посредници, следва да бъдат освобождавани от тези задължения до насочване и назначаване на нови кандидати. Съществуващото изискване, че “в срок 3 месеца“ работодателят следва да назначи на работа човек с трайно увреждане, който отговаря на изискванията за заемане на съответното работно място“, не отчита случаите, когато това не зависи от волята на работодателя, а от външни фактори като липса на хора с увреждания, живеещи в близост до съответните предприятия, които да бъдат наети.

Освен това остава неизяснена процедурата за прекратяване на трудови отношения със служители, които не са представили информация за издадени решения на експертни лекарски комисии и които работят при условия, несъвместими с приложимите ограничения.

Липсва регламентация за реда, условията и критериите за прилагане на разпоредбата, даваща възможност работодателите, заедно със съответните служби за трудова медицина, да обосноват чрез посочване на конкретни обстоятелства наличието “на специфични фактори в работната среда, възпрепятстващи наемане на хора с трайни увреждания“.

Регламентираният размер на доставките на стоки и услуги от специализирани предприятия на хора с увреждания е твърде висок и следва да бъде намален до една минимална работна заплата, доколкото определеният двойно по-голям размер демотивира работодателите да прилагат тази алтернативна мярка. Осигуряването на общи доставки при сегашните прагове от две минимални работни заплати месечно предполага наличието на възможности за доставка на стоки и услуги от над 269 млн. лв., при допускане за максимален обхват на този тип алтернативни мерки. Това надхвърля десеткратно сегашните капацитети на специализираните предприятия за хора с увреждания.

Самите специализирани предприятия за хора с увреждания са в изключително тежко финансово състояние и голяма част от случаите не могат да се възползват от предвидените преференции, поради високите квоти за назначаване на хора с увреждания. Спецификата в тези предприятия налага много често да се изплащат заработки, по-ниски от минималната заплата, при осигуряване върху по-висок осигурителен доход, равен или по-висок от минималната заплата.

Тези обстоятелства, както и значителните разходи за обезщетения дължими за първите три дни от временната нетрудоспособност (обхващаща значителна част от персонала при висока честота на заболеваемост - повторяемост) от страна на работодателите, поставят предприятията за хора с увреждания в изключително тежко финансово състояние.

В тази връзка се увеличават процедурите по несъстоятелност и продажбата на сгради и съоръжения, осигуряващи специализирана работна среда и адаптирани работни места за хора с увреждания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Деяна Илиева
    #1

    Вярно, че има някои неизяснени неща, но точно за това, за което се оплакват, не са проблемите. Хората с 50% и повече имат право на данъчни облекчения и работодателите много добре знаят кои са тези хора. Освен това, за да се яви човек на ТЕЛК/НЕЛК, се иска производствена характеристика, която се попълва от работодателя. Другото мрънкане за 3-те месеца е пак само мрънкане, защото през тях не се плаща нищо от фирмата. Говорят глупости и за лиспсата на процедура за прекратяване на трудовото правоотношение. ЗАщо най-накрая не си прочетат нормативната база като хората и да поискат разяснения за същинските проблеми по прилагане на новия закон!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.