Радан Кънев: Борисов си прави бакалски сметки с Реформаторския блок

Петър Москов: Зад тефтерчетата на ГЕРБ и зулумите на Станишев се крие едно и също задкулисие

Радан Кънев и Петър Москов, сн. БГНЕС

Реформаторският блок няма да приеме офертата за коалиране с ГЕРБ, защото бившият премиер Бойко Борисов е показал, че не може да е носител на промяната в България, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в петък пред БНТ.

 

Преди ден Борисов призна, че "мощността на ГЕРБ вече не е толкова голяма, за да бие самостоятелно БСП и ДПС" и призова за съвместни действия с Реформаторския блок, за да свалят сегашните управляващите и да формират следващото правителство. Няколко часа след това му изявление лидерът на "България на гражданите" Миглена Кунева обяви, че това няма как да стане заради ценностните различия между Блока и ГЕРБ.

 

Реформаторският блок бе основан от "Движение България на гражданите", ДСБ, "Зелените", партия "Свобода и достойнство" и "Синьо единство". Към тях в четвъртък се присъедини БЗНС, а опция остава и за приобщаването на СДС.

 

ямаме готовност да разговаряме с ГЕРБ. Предложението на Борисов ме кара да изпитвам известно съжаление, защото явно той не е в момента на нивото на собствените си избиратели, на тези един милион души, които са гласували за ГЕРБ. Доста бакалски е подходът на г-н Борисов и съм убеден, че той не отговаря на интереса и на избирателите на
ГЕРБ, част от които също протестират в момента", каза Кънев пред БНТ.

Според него основният въпрос пред българските избиратели е не как ще бъде формирано следващото правителство, а как да не се допуска повече управление, което би си позволило да излъчи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, или което, подобно на управлението на Борисов, да си позволи да използва медиите на Пеевски като партийна трибуна.

"Въпросът е какво е това управление, което може реално да промени правосъдието в България и да извади страната от икономическата криза, което управлението на ГЕРБ също не успя и в двете посоки", допълни Кънев.

Според него в момента българското общество има голям въпрос за лидерството – кой може да поеме отговорността; кой има смелостта да направи тези реформи, които поредица от правителства не успяха и "благодарение на това в момента България, всъщност държавата, институциите са хванати в една смъртоносна прегръдка с мафията".

"Борисов не може да бъде лидер на този процес. Той затова казва, че няма мощност. Той вижда, че това, което избирателите вдясно, избирателите на ГЕРБ, дори и избирателите
вляво очакват, не е той да е човекът, който може да го направи. И това нарича загуба на мощност", каза Кънев.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски също заяви пред БНТ, че общи действия на неговата партия с ГЕРБ не може да има заради много различия с бившите управляващи.


"Те (ГЕРБ) имат парламентарно представителство, с което трябва да се борят в парламента. Аз мисля, че ние имаме достатъчно общи позиции с Реформаторския блок, говорили сме си
и с г-н Кънев по тази тема, и едни общи действия с Реформаторския блок биха били доста полезни и за СДС, и за Реформаторския блок като цяло", каза Лукарски.

"Възможно най-учтив отговор" към Бойко Борисов от Петър Москов

С уточнението, че дава възможно най-учтив отговор на Бойко Борисов относно еволюцията, общо експертно управление и целите на нацията, заместник-председателят на ДСБ Петър Москов публикува коментар във Фейсбук:

1. Ръководството на ГЕРБ е еволюирало във възгледите си - през тази седмица те вече не искат да ни убиват (нас от Реформаторския блок), не мислят, че ни финансира мафията и не мислят че сме окрали построените от Живков две Българии. Звучи разумно, за тази седмица, да видим как ще е другата.

2. Борисов иска общо експертно управление. ГЕРБ в мандата си имат успехи (в сравнение с тройната коалиция) по отношение на инфраструктурата и усвояването на еврофондовете. По отношение на големите проблеми на държавата (правосъдие и сигурност, икономика, ефективна социална политика, образование и здравеопазване), нашата оценка за мандата на ГЕРБ е неуспешно управление. За общо експертно управление е нужна най-малкото обща експертиза, сходна философия и съгласие за целите. Това към момента не е така.

3. Има и нещо друго, което може да се стори отвлечено на прагматиците, но за мен е от особена важност. Отстояването на свободата и принципите на демокрацията. Тук "експертизата" ни е диаметрално противоположна.

4. Разбирането, че като махнем комунистите всичко ще е наред, е всъщност неразбиране на същността на исканията на обществото. Политическата алтернатива се състои в пренаписване на правилата за начина, по който се упражнява властта. Между тефтерчетата на ГЕРБ и зулумите на Станишев не се вижда алтернатива, а се крие едно и също задкулисие.

Стана твърде дълго, но ако настойчивостта на отсрещната страна го изисква може и по-кратко...

Нека всеки оцени и промени себе си, колкото му е възможно. С мисъл за бъдещето на децата ни, а не загледан в оцеляването си. В режим на разумна тишина!"

Споделяне

Още по темата

Още от България