Радан Кънев предупреди ЕП, че изборът на Гешев може да отприщи беззаконие

Радан Кънев предупреди ЕП, че изборът на Гешев може да отприщи беззаконие

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев направи изказване в Европейския парламент (ЕП) по повод предстоящия избор на нов главен прокурор в България, за който има само един кандидат – Иван Гешев. 

"В България предстои избор на главен прокурор, с практически неограничени правомощия и седемгодишен мандат, без възможност за предсрочното му прекратяване. Единственият кандидат за тази позиция атакува в своята програма принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда", каза Кънев пред ЕП. С тази свои думи той припомни изказването на Гешев, че не е привърженик на разделението на властите, прокламирано от "десните екстремисти".

Той разказа и за опита дългогодишната журналистка Силвия Великова да бъде свалена от ефира на БНР поне до избирането на Гешев за главен прокурор , както и за последвалото безпрецедентъното замлъкване на програма "Хоризонт":

"Не по-малко тревожни са тенденциите на безпрецедентен натиск върху медиите. Натиск да се представя единствено обвинителната гледна точка по конкретни дела и по този начин да се превръщат в страна в наказателния процес. И натиск върху медиите да уволняват критични към прокуратурата български журналисти. Натиск, който доведе до безпрецедентно събитие за последните 100 години – спиране на излъчването на сигнала на националното радио", посочи Радан Кънев.

Според него подобен избор е знак за институционална криза. "Аз съм силно разтревожен, че това ще отприщи вълна от беззаконие в моята родина. Проблем, който не е само мой, не е само български, а е и общоевропейски", завършва изказването си Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България