Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Безпрецедентно: "Хоризонт" изчезна от ефира заради "профилактика"

Държавните институции правят проверка под надзора на Иван Гешев, директорът на програмата подаде оставка

25 коментара
Безпрецедентно: "Хоризонт" изчезна от ефира заради "профилактика"

За първи път в историята на БНР излъчване на радиосигнала на програма "Хоризонт" бе спряно за часове в цялата страна. Официалният мотив е "профилактика" на предавателите, но очевидната причина е свързана с напрежението, предизвикано от свалянето от ефир и отнемането на ресора на дългогодишния водещ на сутрешния блок и съдебен репортер Силвия Великова.

Спирането на програма "Хоризонт" предизвика проверка на ДАНС, СЕМ и КРС, възложена от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя ще се наблюдава пряко от неговия заместник и единствен кандидат за поста му Иван Гешев. Именно отразяването на номинацията и предстоящия избор на Гешев за главен прокурор, всъщност, е основната причина за отстраняването на Силвия Великова.

Очевидно наложеното от лица извън радиото решение предизвика вчера протестна декларация, подписана от над 100 души, работещи в радиото, както и гневната реакция на организации и публични личности. В резултат на това късно в четвъртък стана ясно, че Великова ще бъде върната в ефир през следващата седмица и ресорът ще ѝ бъде върнат, но в него щял да работи още един репортер, за да бъдел осигурен плурализъм.

В 6 часа сутринта обаче всички предаватели на "Хоризонт" замлъкнаха. Такова едновременно спиране се случва за първи път – досега винаги (и не само в мрежата на БНР, а и на всички други радиовериги) профилактиката се осъществява планово и поетапно.

От ръководството на БНР обаче твърдят, че това не било прецедент. В края на миналия месец радиото било спирано на територията на страната три последователни дни за по пет часа. Тогава обаче изглежда никой не го е разбрал, а и ДАНС и прокуратурата са проспали това посегателство срещу националната сигурност.

Проверка под надзора на Гешев

Спирането на "Хоризонт" предизвика реакцията на институциите. Първо от Комисията за регулиране на съобщенията и от Съветът за електронни медии обявиха, че започват проверки. След това от прокуратурата съобщиха, че това се прави по заповед на главния прокурор Цацаров, а в проверката е включена и Държавната агенция "Национална сигурност".

"Справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект", се казва в съобщението на прокуратурата. Уточнява се, че "БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи".

Проверката ще се прави под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. А срокът за приключването ѝ е 3 дни.

Новината за профилактиката се появи в 21 часа снощи. А рано сутринта във фейсбук страницата на БНР се появи пост, който гласи: "Кореспондентите на Хоризонт съобщават, че точно в 6ч. е спряно излъчването на програма "Хоризонт" през УКВ предавателите в цялата страна. Това е безпрецедентно. КОЙ ще обясни какво се случва и защо? ЗАЩО Е ЗАГЛУШЕНО БНР? КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА????".

Сутрешният блок на "Хоризонт" можеше да се чуе само онлайн. Първоначално се смяташе, че той ще отпадне от програмата, след като нито един журналист не е пожелал да поеме дежурството на Великова. Накрая обаче той е бил поет от Диана Дончева.

"Ефирът на "Хоризонт" е над всичко. Дори и когато внезапно трябва да бъде профилактирана тотално цялата програма, най-рейтинговото предаване на "Хоризонт" не трябва да остава без водещ. Колегата, която пое предаването нямаше избор. Зная, защото бях свидетел как ѝ беше наредено да поеме - предаване, планирано от друг, и то няколко часа след като самата тя беше на ефир", обясни Великова в петък.

Протестът пред БНР, сн.: Mediapool

Междувременно журналисти от различни медии протестираха по обед в петък пред БНР заради свалянето на Силвия Великова от ефир.

Великова: Казаха ми, че има натиск за свалянето ми

"Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен, че заплашва едва ли не радиото, защото ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото", казa Великова пред "Дарик радио". Тя подчерта, че искането е било да бъде свалена до изборна на Гешев за главен прокурор.

Тя попита и "защо се стигна до кадруване отвън в най- свободната българска медия". Според нея има някой, който   "не иска да ме слуша да говоря по радиото и той има възможността да опита и да получи това от ръководството на радиото." Великова обясни, че формалният повод за свалянето ѝ е това, че по документи работи на позиция "старши редактор" и това не предполага да е водещ и репортер.   

"Приемам станалото като цензура", подчерта тя и добави, че така и не е получила официални мотиви за свалянето ѝ. 

Плакат на протеста пред БНР, сн.: Mediapool

Директорът на "Хоризонт" подаде оставка

След демонстрацията и. д. директорът на "Хоризонт" Николай Кръстев обяви, че подава оставка само ден, след като пое поста и първата му работа беше да свали Силвия Великова от ефир.

"Направих този морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за действията си", каза той.

Аргументира решението си и с това, че действията му са предизвикали "вълната от недоумение не само в "Хоризонт", но и извън радиото". По думите му Великова е била временно свалена от ефир заради вътрешна проверка, започнала заради изнесени личните данни на пловдивския ученик, заподозрян в радикализация.

Преди ден новоназначеният директор на БНР Светослав Костов представи друга версия за свалянето ѝ - длъжностната ѝ характеристика. "Г-жа Великова по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт" на БНР и тя ще продължи да изпълнява функциите си на старши редактор. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер. Тя има длъжностна характеристика на старши редактор", каза в четвъртък Костов.

Сега обаче подалият оставка шеф на "Хоризонт" твърди, че няма такова нещо. Тя била временно свалена, докато даде писмени обяснения за изнасянето на данните.

На уточнение, че от думите му излиза, че той и Костов имат различни причини за свалянето на Великова, той отговори: "Излиза, но не е така".

Твърди, че сам взел решението да свали Великова и не му бил оказван натиск. "Никой не ми се е обаждал, не ме е съветвал. Не съм питал може ли, не може ли", каза той.

"Всичко е едно голямо недоразумение"

Кръстев се опита да обясни, че станалото с Великова било "едно голямо недоразумение" – той временно я свалил от ефир, тя решила, че е свалена завинаги, а профилактиката на радиото просто съвпаднала. Имало и друго съвпадение – на нея отдавна ѝ било предложено да обучава кореспонденти в Стара Загора, но Кръстев просто решил да ѝ припомни това предложение точно след свалянето ѝ от ефир.

"Да, наистина това е едно голямо недоразумение, заради което си подавам оставката", каза той.

Обясни действията си с липсата на административен опит, като уточни, че изненадващо е поел поста директор на програмата. Той неколкократно нарече случилото се "лична грешка".

Променил графика за четвъртък, за да може тя и още двама нейни колеги да получат лично искането от правната дирекция на БНР да дадат писмени обяснения. Затова Великова не отишла на събитието, на което било предвидено да е.

Тези негови думи обаче не обясниха защо Великова беше свалена и от ефир за следващия ден. Попитан на какво се дължи това разминаване, Кръстев отговори: "За да може да се концентрира върху връчения документ. Да се подготви". Последва въпрос дали самата Великова е била попитана дали има нужда от това, за да се концентира. "Честно да ви кажа не съм я питал, но предположих, че може би е така", каза той.

Николай Кръстев дава пресконференция в БНР, сн.: Mediapool

Втори човек във всеки ресор - за плурализъм

Преди Кръстев да подаде оставка действията му по случая с Великова бяха публично подкрепени от Управителния съвет на БНР. Той дори препоръча "да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес". Как точно отразяването на една тема от двама души би постигнало тази цел не става ясно.

В съобщението от управителния съвет на медията се казва още, че "УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми".

"Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички“ на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова", се посочва в позицията на Управителния съвет.

В нея обаче се посочва и още една причина за "промяната в графика на водещите", както е наречено отстраняването на Великова. Според съобщението "по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир е призовала слушателите да вземат участие в протест".

"Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми", се казва в позицията. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. перо
  #25
  Отговор на коментар #12

  Открил Америка! Като поотмина бъркотията и го пуснаха! А предавателите си излъчваха, но ...беше им изваден жака... нещо като микрофона на Бойко.

 2. перо
  #24
  Отговор на коментар #16

  Като не слушаш какви ги дрънкаш?

 3. перо
  #23
  Отговор на коментар #11

  Не искам да съм груб, но се налага! Ако казваш това с ирония, то тя в случая е неуместна. Ако го пишеш сериозно това е миша измишльотина! Профилактиката на УКВ предавателите се прави по годишен график и продължава от 09.00 до 17.00 на определени дни от седмицата!Не може някой да се обади и да каже - почвайте профилактика! Това е смешно и абсурдно! много станаха абсурдите! Пинокио в страната на глупците!

 4. ТПНаров
  #22

  Про-правителствения порно-сайт "ПИК" никой нищо не му прави с явни нарушения на законите, а борците от БНР, против престъпниците -прокурори, им запушват устата! Бу-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у!

 5. ефрейтора
  #21

  Mишената е Гешев . На сцената са уплашени кукловоди , жалки изпълнители , има дискретна задкулисна подкрепа от един недалечен източен съсед . Гламавия Борисов раздава елементарно първична 'справедливост '. А ошашавения народ псува всички наред...

 6. Крис
  #20

  Властта впряга всички усилия да копрометира и заглуши протестите срещу номинацията на гешев за главен прокурор! То не бяха подставени лица на протестите, уволнения на журналисти, спиране на медии! Това показва колко е важно народът масово да се надигне срещу тази нечувана свищнина! Изборът на пеевски за шеф на данс е нищо в сравнение с това, което се готви в момента! Защо спиш, българино!

 7. ImBlack
  #19

  Защо прокуратурата не разследва противоконституционалността на назначенията на Николай Кръстев и Иван Гешев! Кой е "оказал и оказва натиск" за тези назначения, защото това са действия срещу демокрацията, конституцията и държавността! Защо се оказва този натиск е ясно, защото този "КОЙ" иска медиите, прокуратурата и въобще всички държавни институции да си затварят очите за безобразията на управляващата мутро-олигархия! Кога прокуратурата ще се заеме с тези въпроси?! ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ДОКАТО ДЪРЖАВАТА СЪВСЕМ РУХНЕ?!?

 8. Nely
  #18

  Обичам Балканите, но не понасям изначално милиционерите като този Гешев. Има две други държави наоколо, които са ми на сърце. И ако продължават така да ни се натрапват, ще намеря начин да си тръгна оттук.

 9. 1107a
  #17

  Има си ВТБ бтк, каквото иска излъчва, каквото иска спира. 100 % според плана на малинов за телекома. А те предоставят множество услуги за МВР и МО. В "евроатлантическа" България е така.

 10. andrei
  #16

  Много отдавна не слушам националното радио, защото му звучи като комунистическо, проруско радио. За какво е цялата олелия? Прэсто известният опортюнизъм на медиапул да се вдига излишен шум и истерия. Това, че при предишната профилактика никой не а езабелязал, че радиото е спряно, само говори отново същото - че ниой не ги слуша.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.