Кризата в БНР: Директорът плаши критиците си, журналисти излизат на протест

Кризата в БНР: Директорът плаши критиците си, журналисти излизат на протест

Развихрилият се скандал около Българското национално радио ескалира във вторник с отправени заплахи от генералния му директор да съди критиците си и да продължи досегашната си политика, довела до една от най-тежките кризи в институцията. Междувременно цензурата в БНР и повсеместният натиск върху журналистите в България провокира нов протест, който ще започне в 12 ч. в четвъртък и ще продължи с жива верига до Телевизионната кула.

Избраният преди около три месеца шеф на БНР Светослав Костов обяви с отворено писмо, че ще съди "всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества". От позицията му се разбира, че няма никакво намерение да подава оставка след скандала с натиска в радиото и спирането на сигнала на програма "Хоризонт".

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения", казва Костов, като така индиректно напада колегите си и практически насажда още по-голямо разделение и напрежение.

До кризата в БНР се стигна, след като дългогодишната журналистка Силвия Великова бе отстранена от ефир, а съдебният ресор ѝ бе отнет, за да не отразява събитията около избора на Иван Гешев за главен прокурор. След недоволство и обаждане на премиера Бойко Борисов срещу това решение, Великова бе върната в ефир, но пък от там изчезна сигналът на "Хоризонт". За да обезпечи махането на Великова, Костов пенсионира шефа на "Хоризонт" Ивайло Савов, който е отказал да изпълни поръчката.

Миналата седмица редколегията на "Хоризонт" и самата Великова изложиха пред СЕМ цялата хронология на оказвания по веригата натиск за отстраняване на журналистката, включително думите на Костов, че четирима души му се обаждали да го предупредят, че ако не свали Великова от ефир, децата му ще гладуват. Журналистите поискаха оставката на Костов, който обаче отказва да си я подаде, а СЕМ прехвърли към прокуратурата да провери твърденията на цензура, натиск и физически заплахи. Така скандалът се върна там, откъдето започна – при Иван Гешев.

Кризата придоби политически привкус с реакцията на премиера, който нарече ръководството на БНР "главанаци" заради махането на Великова и окачестви този акт като "саботаж срещу правителството".

Самият Костов продължава да отрича да му е оказван натиск, както и самият той да се е опитвал да налага цензура: "Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. "цензура" в Програма "Хоризонт". Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни".

Светослав Костов обаче вижда "атака" срещу БНР в критиките и недоволството след разказаното през последните дни.

Още миналата седмица Великова и колегите ѝ прогнозираха пред СЕМ, че ще се стигне до подобни нападки срещу тях.

"Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии", заканва се шефът на БНР в отвореното си писмо.

От позицията му се разбита, че той вижда като "желание за промяна на статуквото" сериозния скандал, който забърка в радиото само около 2 месеца и половина, след като беше назначен на поста.

"Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото", казва Костов.

Генералният директор, който не може да даде сериозно обяснение защо радиото замлъкна за 5 часа, твърди, че ще направи "всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио".

След като на практика обвинява в лъжа журналистите, които разказаха за натиск, Костов казва: "Вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза. Радиа много, БНР е едно".

Писмото му бе разпространено от Албена Мирошникова, главен експерт "Протокол“ в Българското национално радио.

Протест и жива верига под наслов "Да дадем сигнал"

Малко по-късно Асоциацията на европейските журналисти – България отправи призив за протест:

Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Цензура в Българското национално радио и повсеместен натиск върху журналистите в България.

Въпреки многобройните свидетелства за натиск върху ръководството на БНР, институциите в България отказват да предприемат действия.

Прокуратурата разследва единствено техническата страна на въпроса и ясно установи - нямало е техническа причина излъчването на Програма "Хоризонт" да прекъсне. Щом не е техническа, очевидно е, че причината е друга. Каква? Прокуратурата отказва да провери. Съветът за електронни медии изглежда безпомощен и объркан и не смее да приложи закона, който му дава право да уволни генералния директор на радиото. Депутатите са арогантни и бягат от отговорност, все едно не те изпратиха в СЕМ хора, нямащи нищо общо с журналистиката.

Асоциацията на европейските журналисти - България кани колеги и граждани на протест под мотото "Да дадем сигнал". Събираме се в 12 ч. в четвъртък пред сградата на БНР, а в 12:30 правим жива верига до Телевизионната кула на същия булевард. Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа.

Да дадем сигнал, че:
Ще защитаваме свободата на словото;
Настояваме за отговорност;
Искаме уважение;
Няма да търпим бездействащи институции;
Ще задаваме въпроси и ще изискваме отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?