В разгара на скандала с Великова ръководството на БНР обяви увеличение на заплатите

В разгара на скандала с Великова ръководството на БНР обяви увеличение на заплатите

Насред скандала с отстраняването и отнемането на ресора на Силвия Великова и създалото се напрежение в БНР, ръководството на радиото е решило да вдигне заплатите с 25%. Това се разбира от прессъобщение на обществената медия, разпространено в понеделник.

"На последното си заседание, в края на миналата седмица, Управителният съвет на Българското национално радио (БНР) прие проекта за бюджет на медията за следващата година и Бюджетната прогноза за 2020-2022 година. За разлика от планирането в предходните години, акцентът няма да бъдат капиталовите разходи за ремонти. Те ще останат в същия размер. Управителният съвет на БНР прие през следващата година, средствата за заплати на всички работещи в радиото да бъдат увеличени с 25%", се казва в съобщението.

Проектобюджетът обаче трябва да бъде одобрен от финансовият министър Владислав Горанов.

Решението е било взето в деня, в който десетки журналисти протестираха пред БНР заради свалянето на Великова от ефир и отнемането на ресора ѝ. Формалното обяснение за него първоначално беше, че по длъжностна характеристика тя не е репортер и водещ, а редактор. Ден по-късно тезата се смени – била временно свалена от ефир, защото имала да дава писмени обяснения.

Необявената официално причина за свалянето ѝ беше, че критикува прокуратурата и единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Казали ѝ, че "трябва да се скрие от ефир до избора на Гешев", защото "или я свалят, или ще съсипят радиото", научи Mediapool.

Решението да бъде свалена от ефир предизвика остри критики, журналисти от БНР излязоха с декларация в нейна защита, водещите отказаха да седнат на стола ѝ и да водят подготвеното от нея предаване. Така късно вечерта в четвъртък на сайта на БНР излезе съобщение за планова профилактика и на следващия ден безпрецедентно програма "Хоризонт" замлъкна в най-слушаните часове - от 6 ч. до 11 ч. Именно по това време в ефир се излъчва и предаването, което Великова води – "Преди всички". Всички предаватели бяха спрени, което преди не се е случвало. Досега профилактика винаги се е правела планово и поетапно.

Подалият оставка заради скандала и. д. директорът на "Хоризонт" Николай Кръстев, който заемаше поста точно за един ден, твърди, че няма общо между скандала с Великова и безпрецедентното спиране на сигнала. От ръководството на БНР твърдят, че това не било прецедент - и в края на миналия месец радиото било спирано на територията на страната три последователни дни за по пет часа. Тогава изглежда никой не го е разбрал, а и ДАНС и прокуратурата са проспали това посегателство срещу националната сигурност.

Сега обаче службите за сигурност се активизираха и започнаха проверка, която ще се наблюдава от настоящия зам.-плавен прокурор Иван Гешев. Същият Гешев, който е неофициалната причина за опита за сваляне на Великова от ефир.

В първия работен ден след спирането на "Хоризонт" новоизбраният шеф на БНР Светослав Костов разви нова теза: "Никой не е спрял програмата. Има докладна от директора на дирекция "Техника" преди няколко дни заради проблемите. Абсолютно решението на господин Пламен Костов за вид профилактика беше подркепено".

До края на седмицата щял да бъде утвърден и правилник за етичните норми в БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България